El Periódico - Català

Referent de l’avantguard­a

Luis de Pablo

- PABLO MELÉNDEZ-HADDAD

Sobre aquesta omissió dels qui haurien, simplement, de fer la seva feina, se’n podria dir molt, però em causa tristesa escriure negativame­nt sobre un lloc que he estimat des de fa ja gairebé 30 anys. L’única cosa en què em reafirmo és que s’ha de viure el dia a dia del poble per conèixer les necessitat­s dels vilassaren­cs. Tant de bo que, en poc temps, tornem a sentir l’essència d’un Vilassar ple de flors.

nLa seva mirada estètica àmplia i eclèctica el va entronitza­r com un dels màxims exponents de la generació del 51, integrada, entre altres autors, per Cristóbal Haffter i Antón García Abril. Deixa com a llegat més de 300 obres entre música vocal, de cambra, simfònica, òperes i bandes sonores.

l’objectiu d’impulsar la música espanyola cap a noves formes d’expressió, creant a més el primer laboratori d’electroacú­stica del país. Motivat per aquest mateix interès, a Barcelona es va unir al grup Música Oberta i ja en el seu primer viatge a Darmstadt es van interpreta­r algunes de les seves obres sota la direcció de figures de tant calat com els compositor­s Bruno Maderna o Pierre Boulez.

Al començamen­t de la seva trajectòri­a va ser president de Juventudes Musicales de España en una època en què també va comptar amb el recolzamen­t de diverses editorials internacio­nals que van començar a publicar les seves obres, les quals acabarien editades a Edizione Suvini Zerboni.

Cine de Saura i Erice

En l’àmbit cinematogr­àfic va escriure més de 20 bandes sonores col·laborant amb directors com Carlos Saura i Víctor Erice en pel·lícules com

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain