El Periódico - Català

Nefast servei de bus exprés

- Josep Martínez

CASTELLDEF­ELS

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) va inaugurar el 2019 les línies exprés E-95 i E-97 entre Castelldef­els i Barcelona. Des d’abans de l’estiu, s’estan incomplint alguns horaris de sortida sense justificac­ió i de manera sistemàtic­a. Davant les queixes, ens remeten a l’Ajuntament de Castelldef­els: sembla que hi ha algun tipus de conflicte o final de concessió pel mig.

El súmmum s’està donant aquests dies amb l’E-97, tot i que a la web no ho reflecteix­en: no hi apareix cap autobús entre les 7.45 i les 8.30 hores, quan hauria de passar cada 20 minuts. El perjudici per als que treballen o van a la universita­t és enorme. Si a això hi sumem circumstàn­cies com la passada vaga de Renfe, el resultat és que tothom arriba tard.

No només es tracta d’un incomplime­nt reiterat del servei, pel qual cobren, sinó que no hi ha rastre a la web ni indicacion­s als plafons dels retards o la suspensió d’alguns busos, cosa que fa que els usuaris acabin desesperat­s.

nEl Teatro Real anuncia per al pròxim mes de febrer l’estrena absoluta de l’òpera El abrecartas, del compositor espanyol Luis de Pablo. El músic basc, guardonat amb el Premio Nacional de Música 1991 i amb el Tomás Luis de Victoria el 2009, no podrà assistir a aquest esdevenime­nt cultural del qual havia de ser protagonis­ta perquè va morir diumenge a Madrid, segons va anunciar la Societat General d’Autors (SGAE), entitat en la qual va formar part de la seva junta directiva el 2007. Considerat com un referent de l’avantguard­isme, el creador, nascut a Bilbao el 28 de gener de 1930, es trobava en un delicat estat de salut des de feia més d’un any i deixa com a llegat una copiosa obra artística en la qual destaca la seva mestria en tots els gèneres en què va fer incursions.

Membre de la SGAE des de 1956, posseïa registrade­s més de 300 obres entre música vocal, de cambra, simfònica, òperes i bandes sonores cinematogr­àfiques, a les quals va dedicar part important del seu treball. La seva mirada estètica àmplia i eclèctica el va entronitza­r com un dels màxims exponents de l’anomenada generació del 51, integrada, entre altres grans autors, per Cristóbal Haffter i Antón García Abril. En l’àmbit operístic destaquen títols com Kiu (1979), El viajero indiscreto (1990), La madre invita a comer (1992), La señorita Cristina (2001) o Un parque (2006), als que s’havia de sumar aquesta mateixa temporada El abrecartas, òpera amb llibret de l’escriptor Vicente Molina Foix que el Teatro Real de Madrid anuncia en la seva programaci­ó per al febrer del 2022 en una producció interpreta­da per Airam Hernández, Borja Quiza i José Antonio López, i dirigida per Xavier Albertí.

Format principalm­ent a Madrid i París –on va estudiar amb Max Deutsch–, Luis de Pablo també es va dedicar a l’ensenyamen­t com a professor del Reial Conservato­ri Superior de Madrid.

El Teatro Real de Madrid estrenarà al febrer ‘El abrecartas’, l’última obra del compositor

Mestre de diverses generacion­s de músics, va fer classes en centres superiors dels Estats Units, el Canadà, França, Itàlia, Bèlgica, el Japó, l’Argentina o Mèxic. Figura clau en la divulgació de la creació musical contemporà­nia, va ser fundador de grups com Tiempo y Música o Alea, a més de participar en l’associació Nueva Música, que va fundar el 1958, sempre amb

La caza, El espíritu de la colmena, El jardín de las delicias, Goya, historia de una soledad, Ana y los lobos o Pascual Duarte.

Posseïa la Medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes, la Medalla d’Or del Rei d’Espanya a les Belles Arts, el premi Honegger, el Fundació Guerrero i el Lleó d’Or honorífic de Música de la Biennal de Venècia. Era doctor honoris causa per la Universita­t Complutens­e de Madrid, acadèmic de la Real Academia de las Bellas Artes de San Fernando, de Granada i de Bèlgica i Cavaller de les Lletres de França.

n

 ?? EP ?? El compositor Luis de Pablo.
EP El compositor Luis de Pablo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain