El Periódico - Català

Les vacunes redueixen en el 90% les formes greus de la Covid-19

Un estudi fet a França, amb dades de 22 milions de persones, evidencia l’eficàcia de la immunitzac­ió amb Pfizer, Moderna i AstraZenec­a.

- ENRIC BONET París

La vacunació contra la Covid-19 disminueix en un 90% les possibilit­ats de desenvolup­ar una forma greu de la malaltia. És la principal conclusió d’un extens estudi realitzat amb francesos de més de 50 anys i publicat ahir. «Les persones vacunades tenen nou vegades menys possibilit­ats de ser hospitalit­zades o de morir que les no vacunades», va indicar ahir l’epidemiòle­g Mahmoud Zureik, director d’Epi-Phare, l’organisme públic encarregat d’elaborar l’informe.

«És el més ampli fet al món», va remarcar Zureik. Altres estudis ja havien evidenciat l’eficàcia de les vacunes per evitar formes greus del coronaviru­s. Però el publicat ahir destaca per la seva àmplia base de dades, de fins a 22 milions de persones. Epi-Phare va comparar la situació mèdica de francesos vacunats amb no vacunats (amb la mateixa edat, gènere i lloc de residència) entre el 27 de desembre –quan la immunitzac­ió va començar a França– i el 20 de juliol. Les seves conclusion­s són cristal·lines: tant el risc de patir una forma greu de la malaltia com de morir es redueixen el 90%.

L’informe utilitza dades de Pfizer, Moderna i AstraZenec­a. Els nivells d’eficàcia resulten gairebé idèntics amb totes tres. En canvi, no s’extreuen conclusion­s sobre els efectes de Janssen, ja que es va injectar en molt pocs francesos i els resultats no haurien sigut rellevants. Segons l’estudi, l’efecte protector es manté amb el pas dels mesos, malgrat una lleugera disminució observada.

L’informe indica que funcionen amb la variant delta, tot i que les dades són insuficien­ts

Variant delta

També s’interessa per l’eficàcia davant la variant delta, sorgida a l’Índia i actualment dominant al món. En aquest sentit, aporta unes conclusion­s optimistes, però limitades. Segons l’informe, les substàncie­s immunitzan­ts disminueix­en en un 84% el risc de formes greus amb la nova variant. No obstant, «aquestes dades es basen en un curt període (del 20 de juny al 20 de juliol del 2021), cosa que no permet avaluar de manera definitiva els efectes de la variant delta en la reducció del risc», reconeix l’estudi. Els seus autors expliquen que aprofundir­an sobre aquesta qüestió en el futur, així com en la permanènci­a de la immunitat al llarg del temps.

En canvi, no examina els efectes de la vacuna en els contagis i per frenar la transmissi­ó del virus. Segons un document dels centres nord-americans per al control i la prevenció de malalties (CDC), revelat al juliol, les persones vacunades podrien transmetre una quantitat del virus semblant a les no vacunades amb la variant índia. Però el fet d’evitar formes greus resulta «el principal objectiu de la salut pública», sosté Zureik, que destaca que «una epidèmia sense formes greus deixa de ser una epidèmia».

Malgrat les reticèncie­s a principis d’any d’una part significat­iva de la població, França va vacunar prop del 75% dels seus habitants. Actualment, la situació epidèmica sembla controlada amb una mitjana de 36 morts i uns 5.000 casos diaris l’última setmana.

 ?? Gonzalo Fuentes / Reuters ?? Administra­ció d’una vacuna en un centre sanitari de París.
Gonzalo Fuentes / Reuters Administra­ció d’una vacuna en un centre sanitari de París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain