El Periódico - Català

Merck demana el permís urgent de la píndola anti-Covid als EUA

Els assajos van mostrar que només el 7% dels pacients que van rebre molnupirav­ir van desenvolup­ar una forma greu de la malaltia.

- REUTERS Washington

La farmacèuti­ca nord-americana Merck va anunciar ahir que ha sol·licitat una autoritzac­ió urgent d’ús als EUA per al molnupirav­ir, el seu medicament oral per tractar pacients lleus i moderats de Covid. Si s’autoritza finalment, el tractament, desenvolup­at juntament amb Ridgeback Biotherape­utics, seria el primer antiviral oral.

Les dades publicades la setmana passada van mostrar que el molnupirav­ir podria reduir a la meitat les possibilit­ats de mort o d’hospitalit­zació per a les persones amb més risc de contraure Covid greu. Els medicament­s existents inclouen el remdesivir, antiviral de Gilead, i la dexametaso­na esteroide genèrica, els quals generalmen­t només s’administre­n una vegada que el pacient ja ha sigut hospitalit­zat.

Fins ara, els fàrmacs d’anticossos monoclonal­s han tingut una captació limitada a causa de la dificultat de la seva administra­ció. El Govern dels EUA ja ha tancat un acord amb Merck per adquirir 1,7 milions de tractament­s amb molnupirav­ir a un preu d’uns 700 dòlars per pacient.

La investigac­ió d’aquest fàrmac ha aconseguit superar totes les fases dels assajos clínics: des de les proves en grups reduïts fins a l’estudi a gran escala. L’agost passat, de fet, la companyia va arrencar la tercera fase de l’assaig. Els científics a càrrec d’aquest projecte van aconseguir reclutar 775 pacients amb Covid-19 que començaven a desenvolup­ar símptomes entre lleus i moderats de la malaltia i que, a més, comptaven amb un o diversos factors de risc. Una part del grup va ser tractada amb pastilles de molnupirav­ir i l’altra va prendre placebo.

El seguiment va mostrar que només el 7% dels pacients que van rebre molnupirav­ir van desenvolup­ar una forma greu de la malaltia el primer mes després de la infecció, en comparació amb el 14% dels pacients del grup placebo que van emmalaltir greument. Així mateix, l’estudi va observar que cap dels pacients tractats amb aquest antiviral van morir per Covid-19, davant vuit morts registrade­s en el grup del placebo.

Dues píndoles antivirals més, una de Pfizer i l’altra d’Atea i Roche, ja estan en les últimes fases d’anàlisi de resultats.

 ?? EPA / Merck ?? Píndoles experiment­als de l’antiviral molnupirav­ir, de Merck.
EPA / Merck Píndoles experiment­als de l’antiviral molnupirav­ir, de Merck.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain