El Periódico - Català

Confinats 3.000 veïns de La Palma per l’alta emissió de gasos

Els nuclis més afectats per la combustió es troben en els municipis de Los Llanos i El Paso. La colada de lava va arrasar ahir una cimentera i va posar setge a una ferralleri­a.

- JORGE DÁVILA Santa Cruz de Tenerife

Més de 3.000 veïns d’El Paso i Los Llanos de Aridane, a l’illa de La Palma, estan confinats des d’ahir als seus domicilis pels alts nivells de contaminac­ió detectats a l’aire a partir de l’arribada d’una colada del volcà sorgit a Cumbre Vieja a una cimentera del polígon industrial. Malgrat que els mesurament­s es van normalitza­r en les primeres hores de la tarda, les autoritats van optar per no aixecar el tancament ja que a la zona hi ha una ferralleri­a que ja està envoltada per l’avenç de la llengua de foc: la cortina de fum negre que s’originaria amb la crema dels pneumàtics es perfilava com una amenaça d’igual o més importànci­a per als habitants dels nuclis confinats.

A Los Llanos de Aridane, les autoritats van demanar a les persones que resideixen a les zones nord, sud i oest que no abandoness­in els seus llocs de residència tret de per una causa major (un desplaçame­nt laboral o una urgència sanitària). A mitja tarda, la capçalera de la colada es trobava a menys de 300 metres del mar i anava en direcció nord-oest amb rumb a les localitats de La Plantación i de La Laguna. Si no hi ha alteracion­s en la seva trajectòri­a, el magma podria enterrar un elevat nombre de cases i finques (en el perímetre de La Laguna, per exemple, hi ha unes 1.600 persones

La Xarxa Sísmica de les Canàries ha registrat durant l’últim mes gairebé 35.000 terratrèmo­ls a La Palma, dels quals només se n’han pogut ubicar 2.984. Segons informa l’Institut Vulcanològ­ic de Canàries, fins diumenge, el terratrèmo­l de més magnitud registrat a l’illa va ser de 4,2. La xifra va ser superada pel sisme de magnitud 4,3 detectat a les 22.46 hores de diumenge a 39 quilòmetre­s de la superfície a Villa de Mazo.

La tercera setmana d’erupció del volcà Cumbre Vieja, la lava del qual afecta ja una superfície de 525,77 hectàrees (33,02 més que el dia previ), manté els serveis d’emergència molt pendents de la nova colada que discorre al nord de la principal, perquè pot destruir zones que havien quedat fora de perill en els primers dies. Un total de 1.281 edificacio­ns s’han vist afectades des del 19 de setembre.

Milers de passatgers naveguen cada estiu entre l’Adriàtic i el Bòsfor sense importar-los que estan sobre una línia de gran activitat sísmica Aquesta dorsal que es va formar al posar-se la placa africana sota l’euroasiàti­ca acumula magma i energia, per la qual cosa no seria estrany que hi tornés. Un cercle gairebé perfecte format per grans penya-segats dibuixa les restes del cràter del volcà que va entrar en erupció cap al 1600 abans de Crist. empadronad­es) abans de reunir-se amb les primeres colades que van arribar a platja del Perdido (en l’actualitat estan separades per un ample que supera de llarg els 150 metres) o donar forma a un nou delta làvic.

Més superfície arrasada

L’ensorramen­t que es va produir dissabte al vessant nord del cràter continua condiciona­nt l’acumulació de material volcànic i, sobretot, la seva velocitat de desplaçame­nt: les colades de les últimes 24 hores –ahir es van estabilitz­ar en un terreny pla i en ocasions en finques planificad­es en lleuger ascens– van aportar un 10% de magma, cosa que significa la quantitat més gran des que es va iniciar l’erupció el 19 de setembre. Aquesta dada, aportada

La Palma ha patit gairebé 35.000 terratrèmo­ls en un mes

L’erupció ha afectat unes 1.281 edificacio­ns

Santorini, sobre una línia de gran activitat sísmica

Diumenge va ser el dia amb més expulsió de lava des de l’inici de l’erupció

en roda de premsa per Miguel Ángel Morcuende, director del Pla d’Emergèncie­s Volcànique­s de les Canàries (Pevolca), indica que el terreny cobert pel magma va experiment­ar ahir un increment del 65,3 hectàrees respecte als registres de diumenge passat.

Els metres cúbics de lava que han sigut expulsats de les diferents boques és una altra de les qüestions que estan encara en l’aire. I és que la quantitat de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) no s’ajusta amb la que ha arribat a través dels mesurament­s via satèl·lit. María José Blanco, directora de l’IGN, situa aquesta dada en 39,6 milions de metres cúbics, mentre que en el cas dels segons ja es parla de 60 milions. «El ball de xifres no el podem confirmar en aquests moments», va remarcar Blanco abans de ratificar que «no és esperable que les noves colades canviïn la trajectòri­a que estan seguint en superfície».

nDeu anys del volcà submarí d’El Hierro

Fins a l’erupció del 19 de setembre del volcà de La Palma, la del Tagoro, en aigües d’El Hierro, figurava com l’últim episodi eruptiu registrat a l’arxipèlag. I precisamen­t diumenge passat es va complir una dècada de l’inici d’un singular procés de vulcanisme submarí que va tenir lloc al Mar de las Calmas, a prop del nucli de La Restinga, una de les reserves marines més importants d’Europa.

 ?? IGME-CSIC ?? La lava avança amb rapidesa sobre les restes ja solidifica­des del principi de l’erupció, ahir.
IGME-CSIC La lava avança amb rapidesa sobre les restes ja solidifica­des del principi de l’erupció, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain