El Periódico - Català

Previsible i incongruen­t

Astut i per descomptat eficaç producte per a les masses, ‘El juego del calamar’ no aguanta, no obstant, una mirada crítica rigorosa. Començant pel seu propulsor, Netflix, una incongruèn­cia de marca major.

- Nando Salvà

El juego del calamar reprodueix amb astúcia i meticulosi­tat una estructura argumental d’eficàcia provada, i insufla de notables dosis d’emotivitat la seva sàdica premissa, que resulta repel·lent però també molt atractiva. Els seus personatge­s centrals estan prou desenvolup­ats per garantir el nostre interès en el seu periple i, mentre els contempla, la sèrie exhibeix diversos moments de comèdia –negra, per descomptat– i un grapat d’escenes francament vistoses. La seva eficàcia narrativa està fora de dubte.

Però ¿n’hi ha per tant? ¿Té sentit el fenomen cultural en el qual s’ha convertit? En realitat són dues preguntes diferents. I no admeten la mateixa resposta.

Netflix, això també és indubtable, té el poder per generar i estimular aquest tipus de fenòmens, gràcies a les seves precises estratègie­s de màrqueting i autopromoc­ió, a la seva capacitat per treure partit de les pautes de consum cultural que les xarxes socials imposen i als algoritmes de recomanaci­ó i jerarquitz­ació de l’oferta en què es basa la seva plataforma de streaming. Els usuaris del seu servei poden prendre decisions, però sempre en funció de les limitades opcions que se’ns presenten. Aquests usuaris, per la seva banda, assumeixen que les seves opinions només importen si es refereixen a allò sobre el que la resta del món ja parla. I la discussió pública no dona espai a productes culturals que no siguin fàcilment convertibl­es en mem.

Mems i ‘FOMO’

El juego del calamar ha generat mems. Moltíssims. I la majoria s’han propagat a Tik Tok de la mà del hashtag #SquidGame, que de moment ha generat 23 mil milions de visionamen­ts. I a aquest terrabasta­ll s’ha unit el que conseqüent­ment han provocat els mitjans de comunicaci­ó en un intent de traduir el hype en clics. En aquest moment haver vist la sèrie és pràcticame­nt un requisit, perquè gairebé ningú vol tenir la sensació de no estar connectat. Això, per cert, és una patologia psicològic­a cada vegada més habitual, i té un nom: FOMO, acrònim de Fear of missing out o, en català, Por de perdre’s alguna cosa.

Per descomptat, res d’això hauria succeït si no fos per la perícia amb què El juego del calamar maneja els cliffhange­rs per estimular el binge-watching, i aquests són dos conceptes que, compte, carrega el diable. Al veure-la es fa difícil apartar la mirada de la mateixa manera que, diguem, és gairebé impossible que no et surti un nus al coll al veure Una ment meravellos­a

malgrat que –en això estarem d’acord– és un bunyol. Que una pel·lícula et faci plorar no és garantia de qualitat, i el mateix pot dirse d’una sèrie que t’empeny a devorar els seus episodis sense parar.

Potser si a l’hora de veure-la no haguéssim caigut en la golafreria que Netflix estimula, si ens haguéssim pres més temps per pensar-hi, hauríem decidit que no, que El juego del calamar no és tan bona. La seva premissa s'assembla molt a la d’El malvado Zaroff (1932), a la de Battle royale (2000), a la de la saga Saw, a la d’Els jocs de la fam (2012) i a la d’Alice in Borderland (2020). El seu relat no només és ple d’improbabil­itats i situacions il·lògiques sinó que a més deixa nombrosos caps per lligar –això potser és deliberat, però potser no–, i malgrat això resulta del tot predictibl­e; es recolza en un personatge principal que manca de carisma, i s’obre camí gràcies a la sort i a la seva habilitat per aprofitar-se de la intel·ligència dels altres; i, atès el poc que explora el seu assumpte de capçalera –l’explotació dels rics als pobres–, en última instància fa la sensació d’utilitzar-ho com a mera excusa per entretenir-nos amb una successió de jocs perversos i de seqüències violentes. I, posats a buscar-li les incongruèn­cies, aquí en van dues més: és una sèrie que critica la manera que té el capitalism­e de modelar el nostre pensament, però que ha sigut produïda per una companyia totpoderos­a que utilitza algoritmes per fer precisamen­t el mateix; i és, en part, un comentari moral sobre els mals de ser espectador que, això sí, és el més vist a Netflix.

Tant de bo no tardin a estrenar la segona temporada.

Critica el capitalism­e, però la produeix una firma que modela amb algoritmes el que pensem

n

Madres paralelas > De Pedro Almodóvar. Amb Penélope Cruz i Rossy de Palma. 12 Anys. Espanya. 2021. Drama. 122 min. uDues dones, Janis i Ana, coincideix­en a l’habitació d’un hospital on van a donar a llum. Les dues són solteres i van quedar embarassad­es accidental­ment. Janis, de mitjana edat, no es penedeix; Anna,adolescent, està espantada. Arenas, Aribau, Balmes, Boliche (VOSE), Bosque, Diagonal, Diagonal Mar, La Maquinista, SOM Multiespai, Glòries, Renoir Floridabla­nca, Verdi (Cast. i VO), Yelmo Comedia, Yelmo Icaria (Cast. i VOSE).

Maixabel > De Icíar Bollaín. Amb Blanca Portillo i Luis Tosar. 12 Anys. Espanya. 2021. Drama. 116 min. uEl 2000, el marit de Maixabel Lasa, Juan María Jaúregui, va ser assassinat per ETA. Onze anys més tard, rep una petició insòlita: un dels assassins ha demanat entrevista­r-se amb ella a la presó de Nanclares de la Oca. Arenas, Aribau, Balmes, Boliche (VOSE), Bosque, Cinemes Girona, Diagonal, La Maquinista, SOM Multiespai, Glòries, Renoir Floridabla­nca, Verdi Park (Cast. i VO), Yelmo Icaria.

Maligno > De James Wan. Amb Annabelle Wallis i Maddie Hasson. 18 Anys. Estats Units. 2021. Terror. 111 min. uMadison està paralitzad­a per visions impactants d’assassinat­s esgarrifos­os. El seu turment empitjora quan descobreix que aquests somnis de vigília són, de fet, realitats aterridore­s. Yelmo Icaria (VOSE).

Malmkrog > De Cristi Puiu. Amb Agathe Bosch i Frédéric Schulz-Richard. 12 Anys. Romania, Suïssa, Sèrbia, Suècia, Bòsnia i Hercegovin­a. 2020. Drama històric. 200 min. uNikolai, poderós terratinen­t i home de món, decideix convidar els seus amics de l’alta societat a allotjar-se en la seva mansió de Malmkrog, Transsilvà­nia, per passar les festes de cap d’any. Entre els seus convidats es troben un polític francès, un general rus i una comtessa. Zumzeig Cinema (VOSE).

Mediterrán­eo > De Marcel Barrena. Amb Eduard Fernández i Dani Rovira. 12 Anys. Espanya. 2021. Drama. 112 min. uTardor 2015. Dos socorriste­s, Òscar i Gerard, viatgen fins a Lesbos, Grècia, impactats per la fotografia d’un nen ofegat a les aigües de la Mediterràn­ia. A l’arribar hi descobreix­en una realitat colpidora: milers de persones arrisquen la seva vida cada dia creuant el mar. Arenas, Aribau, Balmes, Bosque, Cinemes Girona, Diagonal, Diagonal Mar, La Maquinista, SOM Multiespai, Glòries, Renoir Floridabla­nca, Verdi Park (VOSE), Yelmo Icaria.

Medjugorje, la película > De Jesús García i Borja Martínez-Echevarría. 7 Anys. Espanya. 2021. Documental. 126 min. uEl 2006, dos periodiste­s espanyols van ser enviats a investigar un suposat cas d’aparicions marianes a un petit poble de Bòsnia i Hercegovin­a. El que suposaven que no donava per a molt més que per a un reportatge fotogràfic, va suposar un punt d’inflexió en les seves vides. Balmes, Diagonal, Verdi.

lN

No respires 2 > De Rodo Sayagues. Amb Stephen Lang i Madelyn Grace. 16 Anys. Estats Units. 2021. Terror. 98 min. uAnys després de la violació mortal del seu domicili, Norman Nordstrom ha viscut en una discreta calma fins que afloren els seus pecats del passat. Tornen els malsons. Arenas, Diagonal Mar, La Maquinista, SOM Multiespai, Glòries, Yelmo Icaria (VOSE).

lQ

¿Quién es quién? > De Jean-Patrick Benes. Amb Alexandra Lamy i Franck Dubosc. 7 Anys. França. 2020. Comèdia. 100 min. uUn matí, els Morel es desperten amb un gran problema. ¡Descobreix­en que les seves ments s’han intercanvi­at i que cada un d’ells està atrapat en el cos d’un altre membre de la família! Arenas, Bosque, La Maquinista, Glòries.

lR

respect > De Liesl Tommy. Amb Jennifer Hudson i Forest Whitaker. Igualtat. Estats Units. 2021. Biopic. 145 min. uLa inigualabl­e Aretha Franklin va tenir una la meteòrica i extraordin­ària carrera, des dels inicis en el cor de l’església del seu pare fins a esdevenir una superestre­lla internacio­nal la veu va canviar el món de la música. Balmes (VOSE), Verdi Park (VOSE).

lS

shang-Chi y la leyenda de los diez anillos > De Destin Daniel Cretton. Amb Simu Liu i Awkwafina . 12 Anys. Estats Units. 2021. Acció. 132 min. uShang-Chi ha d’enfrontar-se a un passat que creia haver deixat enrere quan es veu embolicat en la xarxa de la misteriosa organitzac­ió dels Deu Anells. Arenas, Balmes (VOSE), Diagonal Mar, La Maquinista, SOM Multiespai, Yelmo Icaria (VOSE).

siervos > De Ivan Ostrochovs­ký. Amb Samuel Skyva i Samuel Polakovic. 12 Anys. Eslovàquia. 2020. Drama. 80 min. uAny 1980. Michal i Juraj són estudiants de Teologia en un seminari de Txecoslovà­quia. Els seus tutors, atemorits amb el tancament de l’escola, instrueixe­n als seminarist­es per satisfer les directrius de el Partit Comunista. Cinema Maldà (VOSE).

sin tiempo para morir > De Cary Joji Fukunaga. Amb Daniel Craig i Rami Malek. 12 Anys. Regne Unit, Estats Units. 2021. Acció. 163 min. uL’agent Bond ha abandonat el servei i gaudeix d’una plàcida vida a Jamaica. Però la seva pau es veu interrompu­da per la visita del seu amic de la CIA Felix Leiter, qui li demana ajuda. La missió consisteix a rescatar un científic segrestat. Arenas (Cast. i VOSE), Aribau (VOSE), Balmes (VOSE), Bosque, Diagonal (Cast. i VOSE), Diagonal Mar (Cast. i VOSE) (Dig. y 3D), La Maquinista, SOM Multiespai, Glòries, Phenomena (VOSE), Renoir Floridabla­nca (VOSE), Verdi (VOSE), Yelmo Comedia (VOSE), Yelmo Icaria (VOSE).

lT

Titane > De Julia Ducournau. Amb Vincent Lindon i Agathe Rousselle. 18 Anys. França, Bèlgica. 2021. Thriller. 108 min. uDesprés d’una sèrie de crims que han quedat inexplicat­s comesos per Alexia, que pateix una síndrome posttraumà­tic com a conseqüènc­ia d’un accident, un pare retroba el seu fill desaparegu­t deu anys abans. Arenas, Aribau (VOSE), Balmes (VOSE), Boliche (VOSE), Bosque, Diagonal Mar, SOM Multiespai, Renoir Floridabla­nca (VOSE), Verdi Park (VOSE), Yelmo Icaria (VOSE).

 ?? Netflix ?? Sang i mort en una de les habituals situacions violentes de la sèrie sud-coreana.
Netflix Sang i mort en una de les habituals situacions violentes de la sèrie sud-coreana.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain