El Periódico - Català

El gol de Mbappé divideix àrbitres i enfurisma jugadors

El mateix Deschamps desconeixi­a la norma amb què va guanyar la Lliga de Nacions. Una regla que va enxampar la majoria en fora de joc i que molts demanen canviar al més aviat possible

- ROGER PASCUAL Barcelona

El polèmic i decisiu gol de Mbappé a la final de la Lliga de Nacions va dividir àrbitres i va enfurismar futboliste­s, i no només els que eren a San Siro. «Tots els que juguem a futbol sabem que és fora de joc», es lamentava Oyarzabal. «El que ha posat aquesta llei és perquè no ha jugat a futbol i no sap el que hi ha. Eric no vol jugar, vol rebutjar», afegia. «No coneixia la norma», va admetre el tècnic francès Didier Deschamps, campió gràcies a aquesta acció, i al qual la regla va deixar en fora de joc, com a molts d’altres.

«¿Què és més greu, no haver jugat a futbol en la seva punyetera vida o jugar a una cosa i dir que està malament el reglament?», preguntava Eduardo Iturralde González a Carrusel Deportivo, insistint que Anthony Taylor i el VAR havien encertat. «Estar en fora de joc no és sancionabl­e fins que interferei­x en la pilota o li disputa a un contrari». «Condiciona, però no interferei­x», apuntava l’excol·legiat, assenyalan­t que guanyar avantatge del fora de joc és només «quan ve d’un rebot d’un defensor (no un mal rebuig de pilota), d’una salvada o d’un pal». Iturralde va explicar ahir al Què t’hi jugues que el president arbitral de la UEFA, Roberto Rosetti, era a San Siro com a delegat del partit i que després de l’enfrontame­nt va proclamar que el gol havia sigut ben concedit. La seva opinió no era compartida per altres excompanys. «Porto 30 anys arbitrant i nou com a internacio­nal. És gol il·legal. Em dol que experts arbitrals estiguin fent aquesta interpreta­ció de la norma», criticava a Radio Marca Víctor Esquinas Torres. «La literalita­t de la norma és que hi ha fora de joc si el davanter intervé. És una interpreta­ció roïnament mal interpreta­da», va assestar. «Durant 30 anys he estat xiulant això com a fora de joc i no hi havia la mínima polèmica».

César Luis Barreneche­a Montero compartia aquest mateix punt de vista a Mundo Deportivo. «Per a mi no hi ha dubtes. Havia de ser anul·lada per un clar fora de joc del davanter francès. L’atacant del PSG rep la pilota en posició de fora de joc i ni tan sols la nova regla l’habilitari­a per poder jugar la pilota», va considerar. «Cal recordar que el futbol és un espectacle i l’aficionat cada dia entén menys aquest tipus de decisions. Així, l’únic que aconseguei­xen és carregar-se el futbol», va afegir.

«Es pot estar d’acord o no amb la regla, però es va aplicar correctame­nt», va apuntar l’exàrbitre francès Bertrand Layec. «No és un error d’arbitratge però podem considerar que viola l’esperit del joc, que aquesta regla és estúpida, que la regla és esquinçado­ra i que potser hauria de canviar-se», va complement­ar el seu compatriot­a Bruno Derrien, també retirat.

Punt controvert­it

«Es considerar­à que un jugador en posició de fora de joc no ha tret avantatge de l’esmentada posició quan rebi la pilota d’un adversari que juga voluntària­ment la pilota, inclosa la mà voluntària, llevat que es tracti d’una salvada per part d’un adversari», diu l’article 11.2 del reglament de la Internatio­nal Board. «Una salvada és una acció d’un jugador que té com a finalitat aturar o desviar la pilota, o intentar detenir-la o desviar-la, quan aquesta va en direcció a la porteria o molt a prop d’aquesta amb qualsevol part del cos excepte amb les mans o els braços (llevat que es tracti del porter en la seva pròpia àrea penal)».

«En el fora de joc, hi ha noves normes i cada àrbitre ho interpreta com vol, en aquest cas a favor seu. No vull donar-hi més voltes», va assenyalar Laporte després de la derrota. «L’àrbitre ha dit que Eric ha intentat jugar la pilota i a partir d’aquí s’esborra el fora de joc, però no té sentit –va valorar Busquets–. A nosaltres no ens expliquen això». «Em tiro, la toco amb el tac i Mbappé és en fora de joc», va relatar Eric Garcia. «Em diu l’àrbitre que tinc intenció de jugar la pilota i que m’hauria d’apartar i deixar que Mbappé la controli. És fora de joc clar, un defensa mai de la vida es pot apartar. Tant de bo en un futur canviïn aquesta norma», va assenyalar el central.

Com ell i molts d’altres, Gary Lineker va reclamar un canvi de «l’absurda nova llei de fora de joc. Els legislador­s del nostre joc realment han complicat en excés les coses en els últims anys, tant amb el fora de joc com amb les mans. Sempre va ser una mala idea que els àrbitres decidissin les regles en lloc de simplement arbitrar».

REACCIONS «Durant 30 anys he estat xiulant això com a fora de joc i no hi havia cap polèmica»

V. ESQUINAS TORRES EXÀRBITRE ESPANYOL

REACCIONS «No és un error d’arbitratge però es pot considerar que la regla és estúpida i viola l’esperit del joc»

BRUNO DERRIEN EXÀRBITRE FRANCÈS

 ?? Alberto Lingria / Reuters ?? Mbappé supera Unai Simon en el segon gol de França davant Espanya.
Alberto Lingria / Reuters Mbappé supera Unai Simon en el segon gol de França davant Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain