El Periódico - Català

La llibreta d’Abderrahma­n

- ARNAU SEGURA Barcelona

L’exjugador Abderrahma­n El Haitout, antiga estrella a Lalla Mimouna, la seva ciutat natal, dirigeix ara dos equips de futbol aficionat a Osona. Dels 50 jugadors que té a les seves ordres gairebé tots són d’orígens marroquins, tot i que també hi ha algun malià i algun senegalès.

De petit, li apassionav­en el karate, «per les pel·lícules de Bruce Lee», i el futbol, explica Abderrahma­n El Haitout (Lalla Mimouna, 1966). Quan es treu la mascareta, després de vuit hores en un escorxador de Roda de Ter, brolla un somriure d’orella a orella.

Li brillen els ulls quan recita noms dels futboliste­s que, de petit, al Marroc, admirava assegut davant la televisió. «Maradona. I, abans, Cruyff i Schuster. I Boniek i Paolo Rossi, el pitxitxi del Mundial de 1982. I Buyo, Chendo, Gallego i Gordillo, del Madrid. I Breitner i Rummenigge, del Bayern de Munic. Els veia a la tele i després intentava imitar el que feien. M’agrada molt el futbol», prosseguei­x.

Va descobrir el futbol, «una via d'escapament per fugir de problemes», entre els carrers i el camp de terra de Lalla Mimouna, una ciutat «petita, oblidada i perduda» a mig camí entre Nador i Tànger. I va anar creixent i trencant rècords fins a convertir-se en l’orgull de la ciutat, jugant sempre com a mitjapunta.

«Al Marroc, molta gent em deia Maradona. Pel joc, el i el cabell», diu Abderrahma­n, desfent el camí. Assegut al seu costat, en un banc del camp de futbol de Folguerole­s, a Osona, el seu fill gran, Tarik (Vic, 1994), parla del seu pare amb admiració, amb els ulls desorbitat­s. Parla d’un futbolista que durant la segona meitat dels anys 80, calçant unes Patrick, volava pels camps fent gols i que va arribar a jugar en la segona divisió marroquina.

Greu lesió de genoll

Semblava inevitable que tard o d’hora aterrés a la màxima categoria i, encara més, a la selecció, però una greu lesió al genoll dret va trencar de cop i per sempre la seva progressió i el va condemnar a les grades. «En un partit, saltant per picar amb el cap la pilota, vaig fer un mal gest al caure per culpa d’una pedra i em vaig destrossar el lligament encreuat, l’intern i part de l’extern. I llavors no hi havia els metges d’ara», sospira Abderrahma­n, que va arribar a Vic l’any 1992, mentre ensenya fotografie­s seves de fa anys en camps plens de gent i palmeres. Els records del seu futbol han sobreviscu­t al pas del temps, protegits en àlbums atapeïts de fotografie­s que pare i fill visiten freqüentme­nt i, també, en la memòria de Lalla Mimouna. El poble ha crescut i canviat, i ara la majoria de carrers ja estan asfaltats i il·luminats, però les places encara parlen dels seus gols.

«Quan tornem, gairebé cada any, tothom el saluda. I a mi també. La gent em coneix, sense haver viscut mai allà. Em diuen: Tu ets el fill d’un home que va fer que aquest poble fos reconegut a tot el Marroc i que ens ha fet molt feliços. I m’expliquen històries de gols de falta, de córner, de fora de l’àrea. Fins i tot des del centre del camp. Sempre és el mateix, però m’encanta. Va donar al poble un motiu per sentirse orgullós. El va posar al mapa», afirma Tarik.

Els inicis del fill

Per herència genètica, va començar a jugar a futbol abans de tenir consciènci­a, a Vic. «No sabia ni posar-se la roba de futbol i ja estava al camp», somriu Abderrahma­n. «Em posava en el centre del camp i feia voltes per allà», afegeix Tarik, mentre el seu pare demana disculpes per absentar-se uns instants. «Un minut. Ara torno».

Camina, coixejant lleugerame­nt, cap al centre del camp de Folguerole­s per dirigir l’entrenamen­t de l’equip de veterans del FC Lalla Mimouna, nascut aquest any. També entrena l’equip que el 3 d’octubre va debutar a la lliga de futbol aficionat d’Osona amb una victòria a Torelló.

Entre els dos equips sumen més de 50 jugadors. Gairebé tots són d’orígens marroquins, tot i que també hi ha algun malià i algun senegalès. «Soc l’entrenador, el president i el responsabl­e dels diners, de les claus, de la roba i de tot», assegura, radiant, portant una bossa carregada de pilotes.

Les arrels de la família

Fa dos caps de setmana, just després de guanyar en l’estrena de lliga, Abderrahma­n va publicar a Facebook un vídeo, en àrab, per compartir el triomf amb els seus antics veïns i amics, mentre els seus jugadors l’escoltaven, encara amb la samarreta de joc: amb la inscripció Lalla Mimouna Barcelona al pit.

«És un orgull defensar les arrels de la família», assenteix el fill, jugador dels dos equips. «Ensenyar el nom del meu poble em fa molt feliç. És un honor poder passejar-lo i descobrir-lo a la gent», emfatitza el pare. «Tinc Lalla Mimouna al cor, molt molt a dins», conclou Abderrahma­n, feliç d’haver portat un trosset del Marroc al cor de Catalunya.

ntret de l’esmentada 201819. L’agència Efe ha tingut accés al document.

El Barça va acumular 120 milions de beneficis entre la temporada 2013-14 –quan va començar el control econòmic– i la 2018-19. La tendència es reverteix abruptamen­t en la 2019-20, que és la primera afectada per la pandèmia de la Covid-19. En aquestes dues últimes campanyes, la xifra de negocis blaugrana ha caigut en picat: 128 (19-20) i 261 milions (20-21). També han baixat els beneficis per traspassos.

L’organitzac­ió aclareix que dels 481 milions en pèrdues declarats pel Barça el 60% (283 milions) correspon al deterioram­ent de valor de mercat de la plantilla i per provisions atípiques.

«Al Marroc, molta gent em deia Maradona. Pel joc, el ‘10’ i els cabells», diu l’exmitjapun­ta

n

 ?? El Periódico ??
El Periódico

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain