El Periódico - Català

Pros i contres

- Josep Maria Fonalleras & Emma Riverola

Morirem resignats

El gran dilema que planteja L’oncle Vània, de Txékhov, és la lluita entre la incertesa del que pot ser i la certesa del que és. El dubte genera alternativ­es (ser feliç o ser desgraciat són opcions possibles) i la veritat és terrible. Ens aboca al «morirem resignats», després d’una existència «difícil i amarga». El plany de la jove Sònia a favor de la misericòrd­ia, de la compassió per aquells que han perdut l’alè (ella mateixa i el seu oncle), és un dels finals més terribles i memorables de la història. De fet, tota la peça s’encamina a aquest final. La veritat del que som ens aboca a la tristesa, i només hi podem lluitar amb la resignació de qui ha renunciat a les expectativ­es.

L’oncle Vània que ha estrenat Oskaras Koršunovas a Temporada Alta (i que es veurà al Teatre Lliure al mes de novembre) és una colossal reflexió sobre aquest temps de certeses irrevocabl­es. Amb una barreja insòlita de naturalism­e, comèdia, estridènci­a i serenor, d’estranyame­nt, de passió i desafecció, fa palesa la pastositat del conflicte entre els desitjos i la realitat. Fa visibles i palpables els dies de la buidor, en un muntatge on percebem la «dissolució gradual indiscutib­le» de les nostres pròpies ànimes.

Un altre volcà

Ara és el volcà. Al sector més ultramuntà de Junts el molesta que acapari tanta atenció de TV-3. Lluís Puig, diputat del Parlament des de Waterloo, i Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresiden­t Puigdemont i investigat per finançamen­t il·legal, van escriure a Twitter la seva incomodita­t pel que consideren una excessiva cobertura de La Palma. «¿És perquè pertany al continent africà?, ¿o per la seva espanyolit­at?», es preguntava Puig. «¿No passa res al món que tingui més interès per als catalans? Vergonya informativ­a», rematava Alay.

Després de menjar procés amb patates dia, tarda i nit, després d’haver-nos ennuegat amb jornades històrique­s que ja ningú recorda, després de veure magnificat qualsevol xiulet polític dels líders independen­tistes, aquesta mena de gelosia informativ­a resulta sorprenent. Però, sens dubte, hi ha una cosa pitjor. Aquests tuits són execrables no per divergents, sinó per la superiorit­at que destil·len. Pel menyspreu. Qualsevol cosa relativa a Espanya només pot ser notícia si és sinònim de tots els mals del món. L’aversió com a columna vertebrado­ra d’una facció de l’independen­tisme que no aglutina majories, però sí una minoria tòxica. Que no es torni volcà.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain