El Periódico - Català

Els sanitaris prenen la iniciativa a les portes de Glasgow

-

Quan queden tot just tres setmanes abans que arrenqui la Cimera del Clima de Glasgow (COP26), l’OMS resumeix en un decàleg les prioritats per intentar evitar que la crisi climàtica es converteix­i també en una nova crisi sanitària. Aquesta sense marxa enrere. 1

COMPROMÍS AMB UNA RECUPERACI­Ó SALUDABLE L’organisme exigeix una «recuperaci­ó sana, ecològica i justa» després de la pandèmia. Això implicaria abandonar l’explotació de combustibl­es fòssils.

2

LA SALUT NO ÉS NEGOCIABLE «Situar la salut i la justícia social al centre de les converses del clima». Més enllà de l’escalfamen­t, es comença a contemplar la càrrega de malalties i morts causada per la crisi climàtica.

3

APROFITAR L’ACCIÓ CLIMÀTICA PER A LA SALUT Aquesta petició reclama, per exemple, que se substituei­xin activitats contaminan­ts per alternativ­es amb menys petjada ecològica i més beneficis per a la salut.

4

FOMENTAR LA SALUT DAVANT ELS RISCOS CLIMÀTICS La comunitat científica reclama «construir sistemes i instal·lacions de salut resilients al clima i ambientalm­ent sostenible­s».

5

CREAR SISTEMES ENERGÈTICS MÉS JUSTOS «Guiar una transició justa i inclusiva cap a les energies renovables per salvar vides de la contaminac­ió de l’aire i posar fi a la pobresa energètica».

6

TRANSFORMA­R ENTORNS URBANS, TRANSPORT I MOBILITAT «Promoure el disseny urbà i els sistemes de transport sostenible­s i donar prioritat per caminar, anar amb bicicleta i el transport públic».

7

PROTEGIR I RESTAURAR LA NATURALESA «Protegir i restaurar els sistemes naturals, els fonaments d’una vida sana, sistemes alimentari­s sostenible­s i medis de vida».

8

PROMOURE SISTEMES ALIMENTARI­S SALUDABLES L’OMS demana produir aliments de manera sostenible i resilient i dietes nutritives més assequible­s tant per al clima com per a la salut.

9

FINANÇAR UN FUTUR MÉS SALUDABLE, MÉS JUST I MÉS VERD També demana una «transició cap a una economia del benestar» que fomenti els sectors més verds.

10

ESCOLTAR LA COMUNITAT CIENTÍFICA L’última petició és potser la més òbvia: la crida global dels sanitaris, de fet, demana «mobilitzar i recolzar la comunitat de la salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain