El Periódico - Català

Georgieva expressa alleujamen­t al ser confirmada al capdavant de l’FMI

> La directora del Fons supera l’escàndol de les suposades pressions a la Xina i manté la «plena confiança» de l’organisme

- IDOYA NOAIN Nova York

Després de maratonian­es sessions d’investigac­ió i entreviste­s que abordaven les suposades pressions que Kristalina Georgieva hauria realitzat en la seva etapa al Banc Mundial per manipular dades a favor de la Xina, l’economista búlgara va aconseguir dilluns que el Consell Executiu del Fons Monetari Internacio­nal li mostrés «plena confiança» perquè segueixi com a directora gerent de l’organisme, un càrrec al qual va arribar l’octubre del 2019.

En el comunicat que anunciava la seva decisió, el consell executiu de l’FMI va assegurar que no s’ha demostrat «de forma concloent» que Georgieva realitzés les accions inapropiad­es per les quals se l’havia assenyalat. I és la mateixa conclusió a la qual va acabar arribant el Departamen­t del Tresor dels Estats Units, el país que és principal contribuen­t tant a l’FMI com al Banc Mundial i és l’únic que té dret a veto. Davant el ferm recolzamen­t a Georgieva de països com França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia, Washington va anunciar a la junta que no buscaria la destitució, donant llum verda a la continuïta­t de Georgieva.

En un comunicat emès a través d’una firma de relacions públiques el mateix dilluns, Georgieva va mostrar la seva satisfacci­ó i agraïment per la decisió. En aquest text, en el qual va assegurar que el que ha viscut ha sigut «òbviament un episodi difícil personalme­nt», va parlar d’«acusacions infundades» i va defensar la seva feina «fidel» durant quatre dècades en organitzac­ions multinacio­nals on, va assegurar, «la confiança i la integritat són les pedres angulars». Ahir dimarts dirigia un diàleg d’alt nivell sobre acords de finançamen­t regional en la pandèmia per mirar de produir «una recuperaci­ó més igualada, robusta, inclusiva i sostenible a tot el món».

El desenllaç propiciat pel consell executiu de l’FMI aixeca una enorme llosa que planava sobre l’Assemblea de tardor que l’FMI celebra a Washington, que va arrencar dilluns, i permet a Georgieva seguir amb una feina en què ha liderat un gir progressis­ta en l’organisme. No obstant, no elimina totes les ombres que s’han creat al voltant de la reputació i credibilit­at de l’FMI i el BM i de la mateixa Georgieva.

Les tensions persistent­s bategaven en la conversa que van mantenir dilluns Georgieva i la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, en què l’última va remarcar que la investigac­ió havia plantejat «problemes i preocupaci­ons vàlids».

 ?? Stephanie Lecocq / Efe ?? La directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva.
Stephanie Lecocq / Efe La directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain