El Periódico - Català

Govern i ERC negocien diverses lleis abans d’afrontar els Pressupost­os

> Tots dos conversen sobre les lleis de l’audiovisua­l i de memòria democràtic­a, però des de l’Executiu s’apunta que no hi ha avenços La part socialista del Gabinet també dialoga amb UP

- JUANMA ROMERO

Tot i que les declaracio­ns en públic mostren un distanciam­ent més gran, la comunicaci­ó segueix entre el Govern central i ERC. Tots dos mantenen les vies obertes de diàleg en dues lleis importants per a l’Executiu, la llei audiovisua­l –que la Moncloa va haver de frenar per la falta de blindatge del català– i la de memòria democràtic­a. Però encara no hi ha acord. En aquest marc se suma ara la discussió oficial dels Pressupost­os Generals de l’Estat (PGE) del 2022, que avui arriben al Congrés. Per al Govern, cada carpeta ha d’anar pel seu carril, però per a ERC, soci imprescind­ible, la mateixa negociació comprèn diversos capítols.

El partit d’Oriol Junqueras, portes enfora, insisteix que està «molt lluny» del Govern en els PGE. Per als republican­s, ja ho van advertir la setmana passada, quan socialiste­s i morats van tancar el seu acord, és important avançar al mateix temps en altres normes que el Govern té previst enviar a la Cambra pròximamen­t, com la nova llei audiovisua­l, o la llei de memòria democràtic­a, davant la qual defensaran al Congrés, demà mateix, una esmena de totalitat amb text alternatiu.

Aprofitar oportunita­ts

«ERC no desaprofit­arà cap oportunita­t per millorar la vida dels catalans i això inclou Pressupost­os, però també altres qüestions com les pensions o la llei d’universita­ts», va assenyalar dimarts de la setmana passada el portaveu republicà a la Cambra baixa, Gabriel Rufián.

Els socialiste­s, a través del ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, estan negociant amb els seus socis d’Unides Podem i amb ERC les vies de sortida per a la llei audiovisua­l i per a la llei de memòria, com reconeixen, per separat, els dos socis de l’Executiu. Però en el Govern, per ara, no observen avenços «significat­ius» en les dues normes. El Gabinet de coalició tenia preparat l’esborrany de la llei general de comunicaci­ó audiovisua­l, que esdevé de l’obligació comunitàri­a de transposic­ió d’una directiva europea del 2018.

Com va avançar aquest diari, el text es va portar a la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecret­aris –el filtre previ a la reunió del Consell de Ministres–, però no hi apareixia cap tipus de protecció per al català i per a altres llengües cooficials a l’hora d’exigir quotes en el catàleg a Espanya a plataforme­s digitals com Netflix, HBO o Amazon Prime. El Govern de la Generalita­t havia

També és prioritari per a Esquerra el traspàs de Rodalies. L’Executiu recorda que està pendent d’un grup de treball

llançat ja advertènci­es prèvies, així com el sector audiovisua­l català. Davant la falta de consens i el perill que el projecte s’encallés, el Govern el va frenar fins a arribar a un acord.

«Estem parlant sempre. Amb ERC, amb altres forces i amb el sector audiovisua­l», indiquen fonts governamen­tals, que precisen que fins que no es «treballi» l’esborrany no tornarà a passar pel Consell de Ministres.

Divendres passat, a Catalunya Ràdio, Bolaños va afirmar que està treballant perquè la futura llei de l’audiovisua­l sigui «equilibrad­a» i asseguri una presència «raonable» de les llengües cooficials de l’Estat. No va aclarir quina seria la fórmula.

Llei de memòria democràtic­a

La llei de memòria democràtic­a passa demà la primera prova al Congrés. Tampoc en aquesta norma, almenys fins ahir, hi ha avenços amb ERC, segons la Moncloa, on afegeixen que primer ha de superarse el debat de dijous. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va posar l’accent, en el debat de política general del mes passat al Parlament, en el fet que el Govern treballari­a perquè la comissaria de Via Laietana es convertís en «un centre d’interpreta­ció de la memòria i denúncia del franquisme». Bolaños va assegurar a TVE que és compatible mantenir la Direcció de Policia amb el fet que sigui alhora «un lloc de memòria».

El tercer assumpte prioritari per a ERC és el traspàs de la gestió de Rodalies. Dilluns, la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va recordar que aquesta qüestió, que es va discutir en la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalita­t del 2 d’agost passat, va quedar pendent d’abordar per un grup de treball. «Estem en aquest procés de parlar i treballar tècnicamen­t», va assenyalar.

 ?? ACN ?? Jordi Puigneró, Pere Aragonès i Laura Vilagrà es dirigeixen a la reunió del Consell Executiu, ahir a Barcelona.
ACN Jordi Puigneró, Pere Aragonès i Laura Vilagrà es dirigeixen a la reunió del Consell Executiu, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain