El Periódico - Català

Retorn de la desfilada i l’escarni a Sánchez

La desfilada va tornar ahir al passeig de la Castellana de Madrid després d’un any de suspensió per la Covid, si bé encara amb restriccio­ns i amb un contingent més petit que el 2019.

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ Madrid

Com en altres edicions, Pedro Sánchez va ser esbroncat per part del públic. El president va aparèixer a la desfilada tot just un minut abans d’arribar-hi els Reis i la infanta Sofia, i es va afegir al comitè d’espera amb la ministra Margarita Robles; el cap de l’Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López Calderón; la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida.

Arribant puntual, Sánchez va reduir al començamen­t –però no al final– la seva exposició als insults d’espontanis, alguns dels quals duien emblemes de Vox, i li van dedicar xiulets, insults i crits de «dimissió» des dels flancs del passeig i balcons adjacents a la plaça de Lima. Van ser els mateixos que van dedicar aplaudimen­ts a Díaz Ayuso i al Rei.

Va retornar la tradiciona­l parada, i també la recepció dels Reis al Palau Reial. Però a la Castellana no hi va haver tribuna de convidats per precaució sanitària, només seients separats per a líders autonòmics, representa­nts del Congrés i el Senat, del Consell d’Estat, el poder judicial i altres institucio­ns de l’Estat, a més del líder del PP, Pablo Casado.

A la llista d’absents, la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, amb compromiso­s europeus; el lehendakar­i Urkullu, i el president Pere Aragonès. També els presidents de Galícia i Castella-la Manxa, per obligacion­s del càrrec. Tampoc va ser-hi la princesa Leonor, que, si hi hagués anat, hauria d’haver guardat quarantena abans de tornar a la seva escola a Gal·les.

Tots amb mascareta, 2.656 soldats i guàrdies civils, van desfilar durant 50 minuts des que el paracaigud­ista Christian Moltó, amb més de 6.000 salts a l’esquena, va baixar des d’un avió la bandera d’Espanya. Per a la desfilada es van mobilitzar 115 vehicles de logística i combat i 68 aeronaus. Van ser una mica més de la meitat dels efectius que van participar a la festa del 12 d’octubre del 2019, abans de l’arribada del coronaviru­s.

Defensa va lluir el lema «Servei i compromís», al·ludint a la tasca dels militars davant la Covid, el temporal Filomena i el volcà de La Palma, i a l’evacuació de col·laboradors afganesos. Per aquest reconeixem­ent van desfilar entre els militars també policies, bombers, agents forestals, agents duaners i voluntaris de Protecció Civil.

Tots els ministres d’Unides Podem van presenciar la parada, però a la posterior recepció reial hi van acudir la vicepresid­enta i titular de Treball, Yolanda Díaz, i les ministres Ione Belarra i Irene Montero, no el de Consum, Alberto Garzón, ni el d’Universita­ts, Manuel Castells.

A palau no hi va haver còctel després de la salutació reial, per evitar que els convidats –aquest any, una quota reduïda i sense gairebé periodiste­s– es traguessin la mascareta.

 ?? David Castro ?? Pedro Sánchez, al costat de la família reial, ahir.
David Castro Pedro Sánchez, al costat de la família reial, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain