El Periódico - Català

La fiscalia exonerarà el rei emèrit sense la informació que va demanar a Suïssa

> L’arxiu va transcendi­r quan encara falta per rebre’s la informació sobre possibles delictes fiscals, blanqueig, suborn i tràfic d’influèncie­s

- C. GALLARDO T. CALLEJA Madrid

La fiscalia arxivarà previsible­ment les tres diligèncie­s d’investigac­ió que té obertes al rei emèrit Joan Carles I sense haver analitzat a fons la informació sobre possibles moviments delictius a l’exterior que encara està pendent de conèixer de les rogatòries remeses a Suïssa i altres països, segons revelen fonts del cas a El Periódico de España. Aquestes assenyalen que, en el dia d’avui, quan la decisió d’arxiu ja ha sigut prevista, no s’ha rebut encara tota la documentac­ió sol·licitada.

Aquest detall adquireix especial importànci­a després de conèixerse, sense que hagi sigut desmentit per la Fiscalia General de l’Estat que comanda Dolores Delgado, que en les pròximes setmanes es dictarà un decret d’arxiu que posarà fi a les indagacion­s i que tancarà la porta que aquest assumpte arribi a la Sala Penal del Tribunal Suprem. I tot malgrat que als documents de reclamació d’informació a altres països es parlava de fins a quatre delictes: blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d’influèncie­s.

Entre altres raons, s’addueix per justificar l’arxiu que alguns dels presumptes delictes atribuïts a l’exmonarca haurien tingut lloc quan aquest era penalment irresponsa­ble abans de la seva abdicació; que d’altres haurien prescrit, i que existeix una falta de pes probatori a la que s’han sumat dues regularitz­acions amb Hisenda per prop de cinc milions, que tanquen la porta a atribuir-li la comissió de delictes fiscals.

Visita del fiscal de Ginebra

El juliol passat el fiscal en cap de Ginebra, Yves Bertossa, que porta a terme una investigac­ió de les activitats del rei emèrit a Suïssa, va visitar Espanya per mantenir una reunió amb els fiscals del Suprem encarregat­s de les indagacion­s. Res va transcendi­r de la trobada, però aquesta no va servir per accelerar la col·laboració entre les dues fiscalies, perquè les autoritats espanyoles no han rebut les informacio­ns que ha aconseguit obtenir la justícia suïssa després de les declaracio­ns dels imputats.

Bertossa va obrir la investigac­ió després de fer-se públiques a Espanya les gravacions de l’excomissar­i jubilat José Manuel Villarejo en les que Corinna Larsen assegurava que Joan Carles I havia cobrat una comissió a canvi de rebaixar un 30% l’oferta que va fer un consorci d’empresaris espanyols per a la construcci­ó de l’AVE entre les ciutats saudites de la Meca i Medina.

El fiscal va mirar de confirmar si els 64,8 milions d’euros que va cobrar l’emèrit el 2012 a través de la fundació panamenya Lucum eren una comissió a canvi d’unes gestions presumptam­ent il·legals. No obstant, les diligèncie­s que ha desenvolup­at Bertossa no han permès confirmar aquestes sospites. Per això va variar el sentit de les seves indagacion­s, oblidant-se del rei Joan Carles i dirigint-les ara contra la monarquia saudita, segons va informar la premsa suïssa.

Respecte a les regularitz­acions amb Hisenda, la mateixa Delgado va manifestar al març en seu parlamentà­ria que gràcies a la investigac­ió que la Fiscalia del Suprem estava realitzant a l’emèrit havia «aflorat una quantitat important i inimaginab­le al principi de la investigac­ió de diners, uns diners de les arques públiques, cinc milions i escaig d’euros, que són de tots els espanyols».

n

 ?? Europa Press ?? El rei emèrit Joan Carles I.
Europa Press El rei emèrit Joan Carles I.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain