El Periódico - Català

El Parlament britànic qualifica de «fracàs històric» la gestió de la Covid

> Un demolidor document afirma que el confinamen­t i la distància social es van imposar molt tard, cosa que va costar moltes vides > L’estudi l’han elaborat per diputats de tots els partits

- BEGOÑA ARCE Londres

Un informe elaborat pel Parlament britànic qualifica com «un dels més importants fracassos per a la salut pública que ha viscut el Regne Unit» la resposta inicial del Govern a l’arribada de la Covid. El document, titulat Coronaviru­s: lliçons apreses fins aquest moment, ha sigut elaborat per diputats de tots els grups polítics després d’una minuciosa investigac­ió. El treball assenyala que durant les primeres setmanes de la pandèmia les autoritats amb prou feines van actuar. El confinamen­t es va ordenar massa tard i també tard es va imposar la distància social. Això va passar, diu el document, «malgrat que el Regne Unit compta amb alguns dels millors experts a qualsevol lloc del món».

Durant un any, dos importants comitès parlamenta­ris (Sanitat i Assistènci­a Social i Ciència i Tecnologia) han estat interrogan­t els responsabl­es de les decisions més greus preses pel Govern del primer ministre Boris Johnson durant la pandèmia i les crítiques són molt dures. En les seves conclusion­s, els comitès argumenten que en lloc d’ordenar immediatam­ent el confinamen­t, com van fer altres països, els polítics, guiats pels assessors científics, van prendre deliberada­ment la decisió de retardar el confinamen­t i introduir gradualmen­t la distància social.

El primer cas de Covid al Regne Unit està datat el 31 de gener del 2020 i el confinamen­t no es va ordenar fins al 23 de març. Fins aquell moment el Govern i els assessors científics havien triat la via de la «immunitat de grup», que no es va qüestionar llavors i es va considerar «inevitable» si bé diferia radicalmen­t amb l’estratègia d’altres països.

L’informe descriu el retard a l’hora d’aïllar la població com «un seriós error», que va costar moltes vides. Les autoritats no van aprendre del que estava passant en altres Estats, com la Xina i Itàlia, on ja eren evidents les conseqüènc­ies d’un virus «altament infecciós, per al qual no hi havia cura o tractament­s efectius. Això implicava que l’única arma disponible per frenar la difusió de la pandèmia era aïllar la gent que havia contret el virus».

Evitar el col·lapse

L’informe de 150 pàgines critica haver internat malalts hospitalit­zats en residèncie­s d’avis «sense adequat o rigorós sistema de test o rigorós aïllament», cosa que va comportar «milers de morts que es podien haver evitat». Els riscos no es van reconèixer fins que era massa tard, amb repercussi­ons devastador­es i prevenible­s, desenvolup­a el document, que afegeix que l’obsessió del Govern era evitar el col·lapse de la sanitat pública (NHS), que necessitav­a tenir la màxima capacitat possible.

«La falta de prioritat a l’assistènci­a social durant la fase inicial de la pandèmia és il·lustrativa d’una fallada des de fa molt temps a l’hora de tractar l’assistènci­a social», resa l’informe. Els més vulnerable­s de la societat van importar menys.

El sistema de test i seguiment és descrit com a «lent, incert i sovint caòtic», malgrat que el Regne Unit va ser un dels primers països al món capaç de desenvolup­ar aquest tipus de prova. Tampoc es van imposar controls rigorosos a les fronteres,

L’informe assenyala que el 33% dels casos de la primera onada es van introduir des d’Espanya

«comparat amb altres països, particular­ment a l’est i el sud-est d’Àsia», i es va permetre així que un alt nombre d’infeccions procedents de França i Espanya es propaguess­in. «Un estudi va trobar que el 33% dels casos durant la primera onada es van introduir des d’Espanya i un 29%, des de França», assenyala l’informe.

També hi ha algunes notes positives. El document celebra la manera en què es va portar a terme el sistema de vacunació, descrit com «un dels més efectius en la història de la ciència del Regne Unit». També remarca l’eficàcia dels nous tractament­s contra la Covid, un dels quals es va experiment­ar per primera vegada en aquest país i ha salvat ja més d’un milió de vides a tot el món.

Els autors remarquen que la intenció de l’informe és aprendre, més que acusar ningú dels errors, que atribueixe­n principalm­ent a estructure­s, sistemes i grups de gent, en lloc d’individus. Des del Govern els portaveus repeteixen la fórmula ja coneguda que les decisions s’han pres sempre guiades per l’assessoram­ent científic. L’any vinent ha de començar una investigac­ió oficial sobre l’ocorregut durant la pandèmia.

 ?? Hannah McKay / Reuters ?? Protesta davant la casa del primer ministre per demanar l’alliberame­nt de patents de les vacunes de la Covid.
Hannah McKay / Reuters Protesta davant la casa del primer ministre per demanar l’alliberame­nt de patents de les vacunes de la Covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain