El Periódico - Català

El candidat pinochetis­ta es col·loca en segon lloc en els sondejos de Xile

> Si es confirmen les enquestes, José Antonio Kast, de 55 anys, disputaria la segona volta electoral al jove diputat d’esquerra Gabriel Boric

- ABEL GILBERT Buenos Aires

José Antonio Kast agita la política xilena. L’advocat d’ultradreta que va saltar a la política amb un escut de Capità Amèrica –el personatge de Marvel Comics– com a emblema de la seva imaginària lluita contra el comunisme s’ha col·locat en segon lloc en diverses enquestes de cara a les presidenci­als del 21 de novembre. Pinochetis­ta de soca-rel, Kast està convençut que, si el dictador visqués, votaria per ell. Si es confirma la tendència en els sondejos, aquest advocat de 55 anys disputaria la segona volta electoral del 19 de desembre amb el jove diputat d’esquerres Gabriel Boric.

En els comicis del 2017, Kast va obtenir el 8% dels vots. Des d’aleshores ha sigut una figura poc rellevant i esperpènti­ca. El seu sobtat ascens és conseqüènc­ia del dilema que enfronta la dreta tradiciona­l. El president Sebastián Piñera és investigat per aparèixer als papers de Pandora i corre risc de ser objecte d’una acusació constituci­onal per part del Congrés. Segons el columnista Ascanio Cavallo, el magnat es troba en una situació de «soledat i setge» i els candidats conservado­rs «fugen de la seva ombra». Destacats dirigents de Renovació Nacional, el partit del president, han anunciat que recolzaran Kast.

Fill d’immigrants alemanys, el líder del minúscul Partit Republicà no és un complet nouvingut al món de la política. De fet, va pertànyer a la ultradreta­na Unió Demòcrata Independen­t (UDI), la formació que amb més entusiasme va defensar la figura del general Augusto Pinochet des de la seva aparició, als anys 80. En el seu afany d’arribar al Govern, l’UDI va perdre amb els anys la seva rigidesa ideològica. Kast va considerar negatius aquests reacomodam­ents i la conversió d’una dreta dura en una altra de light.

Si alguna cosa no vol Kast és ser un candidat de «baixes calories» a l’hora de captar voluntats en un país on encara milions de persones es mostren indecises de cara a la primera volta. Abans de l’esclat social del 2019, el seu discurs era més pròxim al de Margaret Thatcher. Per parlar de la crisi migratòria, amb l’arribada de milers de veneçolans i haitians, es va acostar a la retòrica de Marine Le Pen. Però a hores d’ara sembla tenir més empatia amb Jair Bolsonaro. Comparteix amb el president brasiler el seu anticomuni­sme.

Antípodes ideològics

Per això, tant Boric com l’Assemblea Constituen­t, de marcat caire progressis­ta, s’han convertit en els seus blancs predilecte­s. Durant els agitats dies de la Unitat Popular, a principis dels anys 70, els simpatitza­nts de Salvador Allende solien titllar de «momios» els sectors ubicats als antípodes ideològics. Kast, sol dir-se, és una «momio 3.0». Les xarxes socials són les seves trinxeres. «Diuen que soc extrem. ¿Extrem en què? A estimar la Pàtria», ha assenyalat a Tik Tok, una de les seves plataforme­s d’acció. No ha fet més que seguir el camí ja traçat pel bolsonaris­me i Donald Trump.

Com Bolsonaro, Kast ha començat a establir aliances amb els sectors evangèlics: en aquestes esglésies pentecosta­ls hi ha 1,2 milions de vots possibles.

 ?? El Periódico ?? José Antonio Kast subjecta un escut de Capità Amèrica en un acte.
El Periódico José Antonio Kast subjecta un escut de Capità Amèrica en un acte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain