El Periódico - Català

El partit del xiïta Al-Sadr guanya les eleccions a l’Iraq

> Lluny d’obtenir la majoria, el popular clergue necessitar­à negociar per formar Govern

- ADRIÀ ROCHA-CUTILLER Istanbul

El clergue xiïta Muqtada al-Sadr, molt influent entre els habitants iraquians d’aquesta branca de l’islam i líder d’una de les milícies més importants del país, ha guanyat amb un marge més ampli de l’esperat les eleccions legislativ­es de diumenge a l’Iraq, segons els resultats preliminar­s.

El 2018, Al-Sadr ja va guanyar els comicis a l’aconseguir 54 diputats d’un total de 329. Aquest cop no va aconseguir formar Govern i s’espera que una cosa semblant passi aquesta vegada: el Bloc Sadrista ha obtingut entorn de 73 escons aquest diumenge –el nombre exacte de diputats continua sense ser clar segons les dades preliminar­s–. Lluny encara de la majoria necessària per governar, de 165 parlamenta­ris.

«Aquest és el dia de la victòria contra la corrupció, el terrorisme, les milícies, la pobresa, la injustícia i l’esclavitud», va dir Al-Sadr en un discurs televisat dilluns a la nit, en què va convidar que «el poble celebri aquesta victòria per la majoria» obtinguda per la seva formació.

Malgrat les seves paraules, el clergue no tindrà gens fàcil governar. La participac­ió oficial s’ha quedat en el 41%, la més baixa de la història. No obstant, són molts els que creuen que la xifra real rondaria el 30%. Al-Sadr, de fet, ha obtingut un nombre semblant de vots que el 2018: la diferència ha sigut que els altres partits han perdut centenars de milers de paperetes que han anat a l’abstenció.

Però el motiu principal pel qual Al-Sadr tindrà serioses dificultat­s per formar Govern és, precisamen­t, el que li dona la seva gran popularita­t: la seva buscada independèn­cia dels països estrangers, els EUA i l’Iran, i la seva distància amb els altres grans partits, a qui acusa de sectarisme i corrupció. El 2018, quan Al-Sadr també va guanyar, aquests partits van formar un Govern de coalició junts i van deixar el Bloc Sadrista completame­nt al marge. Aquesta vegada pot passar una cosa semblant: la segona facció més votada ha sigut Estat de Llei, vinculada a l’Iran i liderada per l’anterior primer ministre Nuri al-Maliki. La formació ha aconseguit prop de 35 escons, segons els primers resultats.

La milícia més gran

La formació que ha sortit més mal parada és el Bloc Fatah, un partit que representa el grup més gran de milícies xiïtes proiranian­es, i que ara tenen tant poder a l’Iraq que han creat un Estat paral·lel a través del qual graven impostos propis, fan extorsions i assassinen crítics i rivals. Aquesta formació ha passat de ser la segona més votada el 2018 a aconseguir, en aquesta ocasió, tan sols 14 diputats, segons les dades preliminar­s. «Ni acceptem ni acceptarem aquests resultats fabricats, sigui quin sigui el preu que s’hagi de pagar», va dir ahir el líder del partit, Hadi al-Amiri.

A l’espera dels resultats definitius, el Parlament de l’Iraq quedarà molt fracturat: 15 partits i 39 candidats independen­ts han obtingut representa­ció parlamentà­ria. Com en l’anterior ocasió, la formació d’un govern pot tardar mesos.

n

 ?? Ahmad al-Rubaye / AFP ?? Els partidaris de Muqtada al-Sadr celebren els resultats electorals, ahir a la plaça de Tahrir de Bagdad.
Ahmad al-Rubaye / AFP Els partidaris de Muqtada al-Sadr celebren els resultats electorals, ahir a la plaça de Tahrir de Bagdad.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain