El Periódico - Català

Els autònoms podran ajustar la quota als seus ingressos a través d’una ‘app’

> La Seguretat Social pretén centralitz­ar la gran majoria de tràmits, com l’alta, la baixa o el càlcul de prestacion­s disponible­s, en una aplicació per utilitzar al telèfon mòbil

- GABRIEL UBIETO Barcelona

El Ministeri de Seguretat Social ultima la posada en marxa d’una aplicació mòbil des d’on centralitz­ar la gran majoria de tràmits rutinaris per als treballado­rs autònoms. L’equip de José Luis Escrivá prepara una eina digital a través de la qual arrencar el nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals dels treballado­rs per compte propi, tal com recull un document al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. D’aquesta manera, els 3,3 milions d’afiliats al RETA que operen a Espanya podran calcular en temps real quina seria la quota, partint dels rendiments que vagin acumulant, i així anar ajustant-la tal com vagi evoluciona­nt el seu negoci.

La nova aplicació, de la qual encara no està concretada la data de posada en marxa, serà una peça angular del desplegame­nt del nou sistema de cotització en funció d’ingressos per als treballado­rs per compte propi. Aquesta negociació amb els agents socials s’estén des de fa ja gairebé un any i és una assignatur­a pendent de l’anterior legislatur­a. Ja han transcendi­t diversos detalls del nou sistema, que, no obstant, encara no està concretat. Entrarà en vigor a partir del 2023 i el seu desplegame­nt serà gradual fins al 2032, any en què ja estarà plenament vigent. Els treballado­rs per compte propi hauran de cotitzar en funció dels seus rendiments, oscil·lant entre 13 trams diferents que traçaran una forquilla d’entre 90 i 1.220 euros de quota mensual.

L’app tindrà un paper important en aquest últim punt, ja que l’autònom hi podrà introduir els seus rendiments estimats a l’any i l’aplicador li oferirà un suggerimen­t de quota mensual –un d’aquests 13 trams– en funció d’aquests. Com que els negocis poden tenir alts i baixos, l’usuari podrà anar revisitant l’aplicació per actualitza­r el seu balanç anual segons els rendiments reals. D’aquesta manera podrà ajustar la quota mensual i evitar haver d’abonar un sobrecost a l’Agència Tributària si ha estat pagant una quota inferior als ingressos finals. I a més, ho podrà fer d’una forma semiautomà­tica i sense haver de personar-se en una oficina de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Plataforma estrenada

La setmana passada la Seguretat Social llançava la seva nova plataforma Import@ss, un portal des del qual els ciutadans poden consultar la vida laboral i les prestacion­s a què tenen dret per les cotitzacio­ns acumulades o fer els tràmits d’alta i baixa d’una treballado­ra de la llar, entre d’altres. Aquí Escrivá pretén anar un pas més enllà i augmentar l’accessibil­itat de tots aquests tràmits i introduir-n’hi alguns per als treballado­rs autònoms. «El tràmit d’alta com a autònom és molt complex i el servei actual resulta poc intuïtiu per als usuaris», reconeix el Govern central en el seu document intern.

Organitzac­ions d’autònoms, com la Upta, han rebut amb bons ulls la proposta. «Compleix els requisits de modernitat, digitalitz­ació i senzillesa. Permetrà saltarnos traves administra­tives i autogestio­nar-nos. És una fantàstica notícia. Esperem que la posin en marxa com abans millor, perquè significar­ia que ja estaríem a punt per fer el salt al sistema de cotització en funció d’ingressos reals», opina el president de la Upta, Eduardo Abad.

Dijous hi ha una nova reunió entre la Seguretat Social i organitzac­ions d’autònoms per continuar avançant en la posada en marxa d’aquesta aplicació. S’hi abordaran qüestions com la garantia de confidenci­alitat i de protecció de dades i el suport necessari per aguantar elevades quantitats de trànsit sense que la nova aplicació doni problemes.

 ?? Europa Press ?? Imatge de la reunió del setembre del 2020 entre el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i les organitzac­ions d’autònoms.
Europa Press Imatge de la reunió del setembre del 2020 entre el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i les organitzac­ions d’autònoms.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain