El Periódico - Català

El futur: digital i en femení

Vuitanta candidatur­es opten avui a la setena edició dels Premis DonaTIC S’emmarquen en un pla per incrementa­r la presència femenina en el sector tecnològic

- Lara Bau

El sector de les tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó (TIC) ocupa a Catalunya 125.900 persones treballado­res, xifra que suposa el 3,7% de la població catalana ocupada, segons dades de l’enquesta de població activa del primer trimestre de 2021. El sector de les TIC s’ha erigit com a generador d’ocupació durant els darrers anys, fet que el situa com un dels àmbits d’activitat amb millors perspectiv­es econòmique­s i socials.

Malgrat això, l’últim Baròmetre del sector tecnològic, presentat per CTecno, alerta sobre la necessitat i la urgència per incrementa­r la participac­ió de les dones en el sector TIC. Així, el talent femení segueix essent una assignatur­a pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,6%.

El Govern té la voluntat d’apoderar les dones en el món digital a través del Pla DonaTIC, un pla estratègic que impulsa el Departamen­t de la Vicepresid­ència i de Polítiques Digitals i Territori amb l’objectiu prioritari d’incrementa­r la presència femenina en el sector tecnològic.

El Pla DonaTIC consta de quatre eixos d’actuació: l’eix 1, per fer les TIC atractives per al talent femení del futur; l’eix 2, per visibilitz­ar la dona tecnològic­a i els continguts creats per dones; l’eix 3, per formar i capacitar digitalmen­t a tothom; i l’eix 4, per promoure una participac­ió plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedor­ia.

EN VUIT CATEGORIES.

Vuitanta candidatur­es opten avui als Premis DonaTIC 2021 que s’atorgaran a vuit categories agrupades en tres àmbits: profession­al; acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciative­s referents. Els Premis DonaTIC tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món profession­al, empresaria­l i acadèmic de les noves tecnologie­s, i oferir referents a les nenes i adolescent­s que dubten si dedicar-se o no a les discipline­s STEM –ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiqu­es– en el futur.

Aquests guardons promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incremente­n la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, en fomenten la participac­ió en la construcci­ó de la societat digital amb criteris d’igualtat.

Des de l’any 2015, els Premis DonaTIC han rebut un total de 541 candidatur­es. En comparació amb anys anteriors, en l’edició d’enguany destaca l’augment de candidatur­es en la categoria DonaTIC Revelació, fet que demostra que les noies cada vegada estan més preparades per competir en el sector digital.

Les 80 candidatur­es presentade­s en aquesta edició s’han distribuït de la següent manera: 11 candidatur­es per a la categoria d’Emprenedor­a –fundadora o cofundador­a d’una empresa del sector de les TIC–; 7 candidatur­es per a la categoria d’Empresària –ha consolidat una empresa d’aquest sector–; 5 candidatur­es per a la categoria de Profession­al –treballa en una empresa o organitzac­ió d’aquest sector i té titulació università­ria–; 12 candidatur­es per a la categoria d’Acadèmica o Investigad­ora –es dedica la formació o recerca en aquest àmbit–; 13 candidatur­es per a la categoria de Divulgador­a –es dedica a l’àmbit de la comunicaci­ó vinculada a les TIC–; 9 candidatur­es per a la categoria Revelació –té un paper rellevant en aquest sector tot i tenir una trajectòri­a curta–; 11 candidatur­es per a Estudiants TIC universita­ris o a FP; i 12 candidatur­es per a Iniciative­s referents, que posin en valor el paper de la dona en l’àmbit de les TIC.

El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC, organitzat­s amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Observator­i Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital, es fa coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, en reconeixem­ent de la que fou la primera programado­ra de la història.

Com aquest any el segon dimarts d’octubre cau en festiu, el lliurament es fa avui, 13 d’octubre. L’acte es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de Polítiques Digitals.

bLa iniciativa pretén visibilitz­ar la dona en l’àmbit digital a Catalunya

b Són un referent pel futur de noies i adolescent­s

 ?? ?? Entrega de premis. Edició de 2020.
Entrega de premis. Edició de 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain