El Periódico - Català

¿Estan col·lapsats els pàrquings de bicis a BCN?

El primer estudi sobre l’estacionam­ent de vehicles de pedals a la ciutat revela que el sistema arriba al col·lapse en punts concrets, sobretot a Ciutat Vella i Gràcia. Els experts demanen més aparcament­s fora de les places i les voreres: en estacions, ofi

-

L’eclosió de la bicicleta a Barcelona ha impulsat els carrils bici. «No obstant, se sap molt poc sobre els aparcament­s de bicicletes», observa Jordi Honey-Rosés, investigad­or de l’Institut de Ciències i Tecnologie­s Ambientals (ICTAUAB), que juntament amb l’estudiant Sofie Dejaegher ha abordat aquesta qüestió per primer cop en una tesi de màster. En el buit d’informació, es distingeix­en les percepcion­s: que els aparcament­s sempre són plens, que n’hi ha massa i no s’utilitzen, que molesten les persones amb mobilitat reduïda, que les bicis de lloguer dels turistes els ocupen tots, etcètera.

L’estudi se centra en les U de metall on es poden lligar els vehicles al carrer, no en les estacions del Bicing. Aquest sistema tenia unes 36.000 places (dues per cada U) a finals del 2019, segons Adrià Gomila, director de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. El 2014 només n’hi havia 23.500. Les

U s’instal·len al costat dels carrils bicis, a prop de passos de vianants (on els cotxes aparcats empitjorar­ien la visibilita­t), on ho demanin particular­s i segons criteris de cobertura de la ciutat. Gràcia, Ciutat Vella i Sant Martí són els llocs amb més punts d’ancoratge i més bicicletes aparcades, segons l’estudi.

20% DE COL·LAPSE

Els investigad­ors han monitorat 158 aparcament­s (sobre els més de 3.000 existents) repartits en els deu districtes de la ciutat. Entre el febrer i l’abril del 2021, van visitar cada punt quatre vegades (al matí i a la tarda i una altra vegada al cap d’un parell de setmanes). L’ocupació varia entre molt baixa –un 20% a Sarrià i Nou Barris– i molt alta 81% a Gràcia, 74% a Ciutat Vella i 63% a Sant Martí. Aquests segons barris registren també el rècord d’aparcament informal. Les mitjanes amaguen que diversos punts arriben sistemàtic­ament al col·lapse. Al voltant del 20% es van trobar plens en almenys una de les quatre observacio­ns, i el 40%, molt carregats (per sobre del 75% d’ocupació). «Els problemes estan concentrat­s en punts crítics com places, atraccions turístique­s, zones molt poblades o amb botigues i escoles», explica Honey. Segons l’investigad­or, no és cert que faltin punts d’aparcament en general. N’hi ha molts i es concentren on hi ha més demanda. «L’ajuntament està responent», constata. Tampoc és cert que en sobrin. Al contrari, el sistema està molt utilitzat i en alguns punts ha esgotat la seva capacitat. A més, les bicicletes de lloguer no en tenen la culpa: segons la tesi, copen pocs llocs, menys en punts turístics concrets.

L’estudi no s’endinsa en les causes. Segons Honey, la renda no sembla influir-hi: podria ser més important que a Gràcia hi ha més joves i a les Corts hi ha cases més grans, amb espai per guardar bicicletes, per exemple. Gomila observa que les parts més planes de la ciutat congreguen més bicicletes. Això es combina amb el fet que Gràcia i Ciutat Vella són nuclis antics amb menys superfície pública i destinació de molts trajectes.

RESTAR ESPAI AL COTXE

«Si la gent no pot aparcar les seves bicis, deixarà d’utilitzar-les. El problema és que hi ha massa espai assignat al cotxe», afirma Mark Nieuwenhui­jsen, expert en planificac­ió urbana de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). «Les bicicletes a les voreres treuen espai al vianant i els cotxes al carrer treuen espai públic a la ciutat. Es poden aparcar dotze bicicletes al lloc d’un cotxe», afirma Ruth Oldenziel, professora de micromobil­itat de la Universita­t Tècnica d’Eindhoven (Països Baixos). «La bicicleta aconseguei­x reduir el trànsit dels cotxes només quan es redueix l’espai d’aquests, a més de limitar la seva velocitat. Amsterdan, Groeningen i París estan descoratja­nt explícitam­ent l’ús del cotxe», afegeix. Gomila afirma que els nous aparcament­s es tendeixen a fer sempre en detriment del cotxe. «El gran repte és sumar estacionam­ent fora del carrer», afirma Honey. Aquest inclou domicilis, oficines, escoles i aparcament en estacions. Les dimensions petites dels pisos de Barcelona expliquen el pes de l’aparcament al carrer, segons diversos experts.

 ?? ??
 ?? MICHELE CATANZARO ??
MICHELE CATANZARO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain