El Periódico - Català

20 milions a dit en l’atenció social

Informes de la Sindicatur­a de Comptes i de la Intervenci­ó General de la Generalita­t fan aflorar irregulari­tats en contractes i sobresous al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, una entitat pública.

- ELISENDA COLELL J. G. ALBALAT Barcelona

Contractac­ions irregulars de 20 milions en un sol any, sobresous i desgavell en la comptabili­tat. Aquest és el panorama que van detectar entre els anys 2014 i 2019 la Sindicatur­a de Comptes i la Intervenci­ó General de la Generalita­t al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, l’entitat que gestiona l’atenció a les persones més necessitad­es a la capital catalana i que està participad­a per la Generalita­t (60%) i l’Ajuntament de Barcelona (el 40%).

Passava en plena crisi financera i en plenes retallades i afectava els diners per als més necessitat­s: menors tutelats, persones amb discapacit­at o víctimes de violència masclista. El sindicat CGT ho denunciarà a l’Oficina Antifrau de Catalunya, ja que considera «molt greu» l’assumpte. Fonts del consorci admeten l’existència d’aquestes males pràctiques, però precisen que s’han rectificat o estan en via de corregir-se.

Les principals irregulari­tats es van detectar el 2014 i el 2015, època en què el consorci estava controlat per CiU, segons els informes a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. En els anys posteriors, algunes d’aquestes anomalies es van arrossegar. És el maig del 2017 quan l’actual gerent de l’entitat, Joan Uribe, successor de Josep Pera (CiU), rep un primer informe demolidor de la Sindicatur­a de Comptes, al qual en segueix un altre, no menys dur, de la Intervenci­ó General de la Generalita­t. En els últims temps s’han arribat a corregir anomalies, tot i que encara queda camí per recórrer. «Em vaig trobar amb una administra­ció amb debilitats», afirma Uribe.

L’ajuntament recorda que amb el nomenament d’Uribe «es va posar de manifest la necessitat de fer un pla per regularitz­ar la situació», però reconeix la «necessitat» d’ampliar la plantilla.

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona és un ens públic que s’ocupa dels serveis socials especialit­zats a la ciutat que, a la resta de Catalunya, són competènci­a de la Generalita­t. Gestiona centres de menors tutelats, pisos per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills, residèncie­s de persones amb discapacit­at i recintes de teràpia ocupaciona­l. El seu president és el conseller o consellera de Drets Socials, i el seu vicepresid­ent, el responsabl­e d’aquesta àrea a l’Ajuntament de Barcelona.

Informe demolidor

L’informe de la Sindicatur­a de Comptes del 2014 fa menció a males pràctiques en la contractac­ió de serveis. En concret, detecta contractes per a la gestió de determinad­es tasques que es van realitzar sense publicitat, transparèn­cia ni concurrènc­ia pública. És a dir, a dit. Ho van fer utilitzant una categoria que és aplicable quan l’adjudicata­ri és l’únic que pot fer aquesta tasca. Dels 22 expedients analitzats, un total de

20, per valor de 22 milions d’euros, es van tramitar mitjançant aquest sistema, sense que s’inclogués la justificac­ió d’aquesta exclusivit­at. L’auditoria del síndic reflecteix també que el consorci va fer contractes d’un any que es podien prorrogar a sis, incomplint la normativa.

Aquesta contractac­ió sense publicitat se succeeix en anys posteriors, indica la Intervenci­ó General. El 2015 hi ha quatre expedients sense publicitat per raó d’exclusivit­at en els quals tampoc es justifica l’ús d’aquest mètode. El consorci va al·legar llavors que aquests contractes eren per a «persones amb unes necessitat­s molt específiqu­es» i que no era possible contractar d’una altra manera. Els auditors recorden que aquest procedimen­t és «excepciona­l».

Dos anys després, el 2017, eren vigents 50 contractes sense publicitat. Al llistat que va entregar el consorci a la Intervenci­ó no es van incloure ni l’import de la licitació ni l’adjudicaci­ó. El 2019 hi ha expedients en què continua sense constar «tota la documentac­ió» que es requereix, segons les auditories. A més, aquell any es constata una «falta de seguiment» dels contractes en execució, «fet que suposa que sovint s’incompleix­en els termes dels procedimen­ts».

A més, els informes denuncien que Josep Pera (CiU), gerent del consorci des del 2012 fins al 2017, va incomplir la normativa de contractac­ió perquè va firmar convenis quan no li corresponi­a. Els contractes per valor superior als 300.000 euros els havia de firmar la consellera Neus Munté, també presidenta de l’ens. No va succeir així, sinó que Pera va subscriure contractes per valor de fins a 2,4 milions d’euros, malgrat no tenir la delegació de firma.

Un milió en sobresous

Les auditories precisen que, almenys, el 2015, el 2017 i el 2019 el consorci va pagar gairebé un milió d’euros en sobresous per sobre de conveni i sense justificar, principalm­ent als caps d’àrea o departamen­ts. Així, el 2015, el consorci va desemborsa­r una retribució extra de 352.379 euros; el 2017, 328.726, i el 2019, 256.000. Aquests sobresous es concreten amb dos conceptes retributiu­s («millora voluntària» i «a compte del conveni»), que ni consten en la taules salarials, ni estan avalats per la Direcció General de Pressupost­os i la Direcció General de la Funció Pública. Els auditors, fins i tot, no han pogut ni concretar la data en què es van aprovar aquests complement­s. A les auditories consultade­s fa constar que aquests sobresous són «nuls» i incompleix­en la llei.

Aquesta pràctica es va prolongar al llarg dels anys, almenys fins al 2019. El sindicat CGT, que ha analitzat les auditories, afirma que s’han pogut pagar quantitats similars des de la mateixa creació de l’entitat, per la qual cosa l’import podria superar els dos milions d’euros. Aquests complement­s es van regularitz­ar el maig del 2020, quan els sous dels empleats es regeixen pel conveni únic del personal de la Generalita­t. Aquests sobresous anaven dirigits, segons exposen les mateixes auditories, a alguns treballado­rs d’oficines i despatxos. «Creiem que en un context de crisi social i econòmica és molt greu que la segona entitat pública de serveis socials de Catalunya pagui centenars de milers d’euros en sobresous i faci contractes a dit per valor de desenes de milions d’euros a empreses i falses fundacions amb lucre econòmic», es queixa Robert Morral, delegat sindical de la CGT en el consorci.

n

 ?? ??
 ?? Zowy Voeten ?? Seu del Consorci de Serveis Socials de Barcelona.
Zowy Voeten Seu del Consorci de Serveis Socials de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain