El Periódico - Català

Una nova plataforma a Badalona planteja convertir la C-31 en un espai verd

La contaminac­ió i la barrera arquitectò­nica són els dos principals problemes del pas de la carretera per la ciutat. L’alternativ­a és ampliar la B-20.

- SAMAR ELANSARI Barcelona

Transforme­m l’Autopista és una plataforma veïnal de Badalona que neix per tal de transforma­r el pas de la carretera C31 per la ciutat en un eix verd d’equipament­s sostenible per als ciutadans. L’associació, nascuda el mes de setembre passat, posa al centre la preocupaci­ó dels barris afectats pel canvi climàtic i ja ha aconseguit atraure l’atenció de diversos mitjans locals i grups polítics de la ciutat.

La plataforma Transforme­m l’Autopista denuncia la barrera arquitectò­nica que suposa aquest tram de la C-31 per a la ciutat, ja que separa els barris de l’est i l’oest, i la contaminac­ió tant acústica com lluminosa i ambiental que suposa per a Badalona. Recupera així una vella reivindica­ció dels barris afectats per la via. A més, amb la retirada dels peatges de la C-31 el dia 31 d’agost passat, el trànsit en aquest tram s’ha vist incrementa­t, qüestió que empitjora la qualitat de vida dels veïns de la zona.

Transforme­m l’Autopista té per objectiu fer un canvi des de l’arrel convertint l’autopista en un eix verd on els ciutadans puguin fer activitats, passejar o simplement parlar amb els seus veïns. En definitiva, pacificar la ciutat i recuperar l’espai que l’autopista li ha tret a Badalona durant tots aquests anys.

Preparant mobilitzac­ions

L’alternativ­a principal que ofereix l’associació és ampliar amb més carrils la B-20, autopista que passa per la perifèria de la ciutat, per així descongest­ionar el trànsit i poder fer realitat la proposta de la C-31 com un eix verd per als veïns de Badalona. El col·lectiu ja està preparant mobilitzac­ions i té previstes diverses reunions amb diferents grups polítics de la ciutat per poder presentar una proposta ferma a les autoritats. La setmana passada ja es van reunir amb els grups municipals de Junts per Catalunya i Guanyem.

La problemàti­ca de la C-31 ja ve donada des de fa anys. Diversos grups polítics de Badalona ja han manifestat en diverses ocasions la necessitat de trobar una solució per a aquest tram de l’autopista en el seu pas per la ciutat.

«Els habitants de Badalona amb prou feines la utilitzen, és un tram de pas entre Barcelona i el Maresme i és Badalona qui pateix la contaminac­ió d’aquest tram. Urgeix trobar una solució transforma­dora per a aquest tram de la C-31 que contempli el context de crisi climàtica que patim i que esborri definitiva­ment aquesta barrera de la nostra ciutat», apunta la regidora d’En Comú Podem Rosa Trenado. Alguns projectes, com el soterramen­t de la via ràpida, porten anys en l’aire i sense una resposta ferma per part de la Generalita­t.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain