El Periódico - Català

‘Tres’ o quan la dissincron­ia sonora s’apodera de tu

El director barceloní Juanjo Giménez presenta a Sitges ‘Tres’, neguitós exercici sobre una dona ‘fora de sincro’ protagonit­zat per Marta Nieto.

- BEATRIZ MARTÍNEZ Sitges

Es diu C (Marta Nieto) i és una dissenyado­ra de so que té com a feina gravar efectes, editar-los i barrejarlo­s. L’estudi de gravació és el seu refugi davant les difícils relacions que manté amb l’exparella, la mare i els companys de feina fins que un dia descobrirà que, com si ella mateixa fos una pel·lícula més sonoritzad­a, el cervell li ha començat a processar el so més tard que les imatges que veu. Aquests són els neguitosos fonaments sobre els quals sustenta Tres, fascinant drama sobre una dona «fora de sincro» del director barceloní Juanjo Giménez, presentat ahir a competició a Sitges.

«En la idea original el protagonis­me no requeia en ella, sinó que la protagonis­ta era la dissincron­ia mateixa. Després vaig decidir associar-la a un personatge, i que la dissincron­ia externa es convertís en reflex de la seva dissincron­ia interna. És una dona que ha perdut el seu centre; no viu el present, i està descol·locada», afirma Giménez, flamant Palma d’Or a Cannes i candidat a l’Oscar pel seu curtmetrat­ge Timecode, en la seva visita ahir a Sitges. En veritat, el que té el personatge no és exactament un superpoder sinó una anomalia que tant li impedeix la comunicaci­ó com li permet sentir i recollir totes aquelles paraules perdudes en el passat immediat. Una cosa fascinant i neguitosa com la mateixa pel·lícula

En aquest sentit, el director barceloní admet que construir una pel·lícula a partir de «la falta de sincronitz­ació en el so» era un autèntic repte. «És una cosa que rebutgem, ja que quan veiem imatges fora de sincronia intentem que tot quadri. Basar l’estructura dramàtica en això sabíem que era un risc». El director n’ha posat com a exemple quan parlem per Skype o per Zoom «amb el temps d’espera que hi ha des del moment en què dius alguna cosa i la persona amb qui parla la sent». Un fet accentuat per la pandèmia i les perpètues connexions a distància. «En efecte, avui dia el delay forma part del nostre món», sentencia Giménez.

Al límit de la bogeria

Al seu costat, Marta Nieto assegura que el seu personatge «és el més fantàstic que he interpreta­t mai». La protagonis­ta de Madre afirma que l’experiènci­a per fer Tres va «fregar la bogeria, la paranoia, perquè era imaginar que estaven passant coses que després no sabia com quedarien. La veritat és que el resultat final és meravellós. Tres és una joia, molt original, preciosa».

Tres és la primera aproximaci­ó al gènere de Giménez, que va avançar ahir que ja està treballant en un nou curtmetrat­ge tot i que no «tindrà un toc fantàstic», malgrat que s’hi sent «molt a gust».

n

 ?? Susanna Sáez / Efe ?? Marta Nieto i Juanjo Giménez, després de presentar ‘Tres’ a Sitges.
Susanna Sáez / Efe Marta Nieto i Juanjo Giménez, després de presentar ‘Tres’ a Sitges.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain