El Periódico - Català

La poètica del mirar Barcelona

- VALÈRIA GAILLARD

Seguint els passos d’Italo Calvino i el seu Palomar, Tina Vallès imagina un senyor que, procedent de Roma, s’instal·la a Barcelona i es proposa observar la vida de la ciutat. El senyor Palomar desgrana així una poètica del mirar en la qual el protagonis­ta veu les coses amb uns ulls desautomat­itzats. La seva mirada d’estranyesa revela una realitat oculta, enterrada sota capes de quotidiani­tat.

Lluny de l’esperit del flâneur benjaminià, que es deixa portar pel torrent del present pels carrers de la ciutat, el senyor Palomar (que també beu dels senyors de Gonçalo A. Tavares o el senyor Teste de Paul Valéry) es fixa cada dia un objectiu concret i pren notes. Res li resulta indiferent, ni les persones, ni els animals ni molt menys la naturalesa. A través de la seva mirada neta emergeix una ciutat desconegud­a en la qual els nenúfars dels jardins Mossèn Cinto Verdaguer de Montjuïc, per exemple, lluen amb una brillantor especial. De fet, l’origen del llibre és una sèrie que Vallès va escriure per a la revista Time Out a fi de descobrir racons insòlits de la ciutat.

Guanyadora del premi Llibres Anagrama de novel·la amb La memòria de l’arbre (2017), Vallès torna a les llibreries en format adult amb aquest relat delicat i tendre en el qual es palpa un cuidat treball d’estil i un ric imaginari: «L’enyorança és com una taca de salsa de tomàquet, una llàntia» o «vides reduïdes com pastilles de caldo concentrat». Vallès crea un personatge de carn i ossos que només es desinfla quan l’autora explicita en excés la seva psicologia amb frases contundent­s de l’estil: el senyor Palomar «sap que mai podrà dominar la complexita­t del món».

nTina Vallès

Editorial Anagrama 192 pàgines. 17,9 €

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain