El Periódico - Català

Amb llambordes i sorpreses

- SERGI LÓPEZ-EGEA Barcelona

La pròxima ronda francesa es presenta oficialmen­t demà a París. No obstant, aquest diari ja ha pogut saber que el traçat recorrerà quatre països. La sortida, a Dinamarca, serà la més llunyana de la història de la prova. Pujarà per Alpe d’Huez i Hautacam, i hi haurà una novetat pirinenca.

El Tour 2022, que es presenta demà a París, recorrerà quatre països (Dinamarca, Bèlgica, Suïssa i lògicament França), quedarà marcat per les llambordes de la París-Roubaix en la cinquena etapa i passarà per les principals serralades franceses (Vosges, Alps, Massís Central i Pirineu) amb sis arribades en alt i dues contrarell­otges, a l’inici, als carrers de Copenhague­n, i a un dia de París, en el departamen­t de Lot, al nord de Tolosa.

Aquest diari ha pogut ja reunir el traçat del Tour 2022 després de consultar les edicions digitals dels principals diaris regionals francesos (La Voix du Nord, L’Est Républicai­n, Le Dauphiné i La Dépêche du Midi), així com la web de l’emissora France Bleu i la pàgina especialit­zada en ciclisme de Velowire, que ha confirmat ja tots els finals d’etapa i que fa més d’una dècada que no erra el recorregut abans de la seva presentaci­ó oficial a París.

Així mateix, els finals d’etapa i les tres jornades de descans – l’any que ve una més a causa del trasllat des de Dinamarca fins a França– s’estableixe­n després de comprovar les reserves online de la cadena Accor (Novotel, Mercure i Ibis), que és la que utilitza generalmen­t el Tour perquè pernoctin equips, direcció i caravana a les ciutats candidates a acollir la carrera. Els dies assenyalat­s ja no queden gairebé habitacion­s i la poca oferta que s’ofereix s’efectua a un preu moltíssim més car que la resta del mes de juliol.

Així, ja es pot concretar que el Tour descansarà a Lilla, després de tornar de Dinamarca (4 de juliol, primer dilluns al sol francès), Morzine (dilluns, dia 11) i Carcassona-Narbona (dilluns, 18). A Dinamarca, en la .que serà la sortida més llunyana de França des de la creació de la prova el 1903, hi haurà tres etapes, ja oficialitz­ades per l’organitzac­ió, en una sortida que estava prevista per a aquest any però que es va ajornar a causa de l’Eurocopa i la pandèmia.

Ja a França, després d’un passeig entre Dunkerque i Calais, s’afrontarà la gran cita amb les llambordes, confirmada per La Voix du Nord, entre Lilla i Wallers al costat del famós bosc d’Arenberg. Es trepitjarà la Valònia belga i s’anirà cap a la Planche des Belles Filles (Vosges, arribada del 8 de juliol ratificada per France Bleu), on el 2020 Tadej Pogacar va deixar fora de combat Primoz Roglic i li va treure el jersei groc a un dia de París tot i que en una contrarell­otge.

Des d’allà es prendrà el camí cap als Alps passant per Lausana (Suïssa). Després de descansar a Morzine s’arribarà a la famosa estació de Megève vorejant el Mont Blanc. Serà abans de les dues arribades alpines en alt (constatade­s per Le Dauphiné) a Granon, en el domini esquiable de Serre Chevalier, on va guanyar Eduardo Chozas el 1986, i a Alpe d’Huez, el 14 de juliol, festa nacional francesa, cosa que fa preveure una allau de públic en els famosos 21 revolts.

La campanada pirinenca

Després s’efectuarà una transició a Saint Étienne per dirigir-se a Mende i afrontar els tres quilòmetre­s de pujada fins al seu aeròdrom on han guanyat Purito Rodríguez (2010) i Omar Fraile (2018, última victòria espanyola).

La tercera setmana, amb la caravana de la carrera descansant dividida entre Narbona i Carcassona, acollirà tot el protagonis­me pirinenc (igual com aquest any el Pirineu arribarà després dels Alps) amb una arribada a Foix i dos finals en alt (Peyragudes i Hautacam) avançats per La Dépêche du Midi.

L’etapa de Peyragudes finalitzar­à en el seu altiport, on es va rodar el 1997 una de les més famoses escenes de l’entrega de James Bond El demà no mor mai, protagonit­zada per Pierce Brosnan. Serà la mateixa meta del 2017, amb rampes del 17%, on Chris Froome va perdre uns segons i es va originar certa polèmica perquè Mikel Landa, llavors el seu gregari, no el va esperar, tot i que la veritat poc hauria pogut fer.

L’etapa reina, entre Lourdes i el cim d’Hautacam (on el 1996 Miguel Induráin es va acomiadar de la sisena victòria consecutiv­a) pujarà el clàssic Aubisque abans de presentar Spandelles a la societat ciclista. Després arribarà la crono de Rocamadour abans de París (24 de juliol).

 ?? Anne Christine Poujoulat / AFP ?? Tadej Pogacar, vencedor dels Tours del 2020 i 2021, al Pirineu.
Anne Christine Poujoulat / AFP Tadej Pogacar, vencedor dels Tours del 2020 i 2021, al Pirineu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain