El Periódico - Català

L’invent de l’ascensor

-

Igual com passa amb els blocs actuals, no totes les ‘insulae’ romanes tenien la mateixa categoria. A més, era habitual que la gent amb menys diners residís a les plantes superiors dels edificis. Aquest sistema va perviure durant segles, fins que amb l’invent de l’ascensor es van reorganitz­ar els habitatges verticals i els rics van pujar a l’àtic. cas del famós polític i filòsof Ciceró, que segons explicava a la seva correspond­ència, utilitzava les rendes per pagar els estudis del seu fill.

Després de Roma va venir l’edat mitjana. La primera part va estar caracterit­zada per una major presència des nuclis rurals, però amb el pas dels segles i l’augment del comerç, les ciutats van anar guanyant força. I com més creixien, més ho feia el preu dels lloguers. L’historiado­r Le Roy Ladurie ja ho va demostrar fa cinquanta anys pel cas francès. Entre els segles XV i XVIII, l’ascens va ser constant, mentre que el poder adquisitiu dels llogaters quedava estancat. Només quan hi havia crisis o guerres es produïen reajustame­nts.

No cal dir que amb la revolució industrial, la situació va empitjorar. Barcelona pot servir d’exemple. Calia mà d’obra, però trobar un pis era impossible. N’hi havia pocs i eren caríssims. Els treballado­rs vinguts tant de l’interior de Catalunya com de diferents punts de la geografia espanyola tenien dues opcions: compartir pis entre diferents famílies (cosa que ja passava a la Roma antiga) o tenir la seva pròpia barraca. D’aquesta part de la història recent no cal donar-ne gaires detalls perquè per a molts dels nostres lectors és part de la seva pròpia biografia o de la dels seus avantpassa­ts més recents.

A partir de la dècada dels setanta va semblar que la situació podia canviar, quan es va afavorir la compra d’habitatges; però en canvi ara no només hi ha lloguers cars, sinó també hipoteques impossible­s.

n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain