El Periódico - Català

La UE guarda per més endavant el pla espanyol per a la llum

> Ribera insisteix que l’excepciona­litat requereix mesures de la mateixa naturalesa

- SILVIA MARTINEZ Brussel·les

La Comissió Europea està disposada, tal com reclama el Govern de Pedro Sánchez, a explorar l’opció de «compres conjuntes voluntàrie­s» de gas en àmbit europeu, com en la crisi de la Covid-19 amb les vacunes, revisar la regulació per millorar la capacitat d’emmagatzem­ament de gas a la UE i fins i tot estudiar el funcioname­nt del mercat de l’electricit­at. No obstant, a curt termini, l’única resposta per frenar l’escalada dels preus de la llum passa per les mesures que ja existeixen i que els governs poden adoptar en l’àmbit nacional, com una rebaixa d’impostos i taxes a les llars més vulnerable­s, ajudes selectives a empreses, ajornament­s temporals en els pagaments, facilitar l’accés a renovables en els acords de compra i més vigilància sobre el mercat energètic.

Així figura en la comunicaci­ó presentada ahir per l’Executiu comunitari amb vista al debat que mantindran els caps d’Estat i de Govern de la UE en el Consell Europeu del 21 i 22 d’octubre, i el 26 d’octubre els ministres d’Energia en un consell extraordin­ari que estarà centrat en els preus del gas i l’electricit­at. El document, que respon a la campanya de pressió llançada per Espanya, França, Itàlia i altres països per rebaixar de forma immediata la factura de la llum, es limita a enumerar el llistat d’instrument­s que els Estats membres poden utilitzar, i que respecten les regles europees, per esmorteir el cop d’una pujada de preus que, segons el diagnòstic de Brussel·les, és «global» i «temporal» i que previsible­ment acabarà la pròxima primavera amb una estabilitz­ació dels preus del gas.

«És probable que els preus a l’engròs del gas es mantinguin elevats durant els mesos d’hivern i caiguin a partir del mes d’abril», diu l’anàlisi que atribueix la pujada de preus bàsicament a l’increment de la demanda en àmbit mundial –particular­ment d’Àsia– a causa de la recuperaci­ó econòmica, el menor subministr­ament de gas procedent de Rússia i en menor mesura de l’augment dels preus del carboni. La «caixa d’eines» inclou, no obstant, poques novetats i no entra de moment en les solucions plantejade­s per les vicepresid­entes Nadia Calviño i Teresa Ribera a principis de setembre per fer front a una situació «excepciona­l» que requereix, segons el Govern, mesures excepciona­ls.

Receptes incongruen­ts

«Les propostes que recull el paper no deixen de ser manifestam­ent incongruen­ts. Són propostes que es poden aplicar i és interessan­t que n’hi hagi un recopilato­ri, però no aborden l’excepciona­litat de la situació en la qual estem, amb mesures excepciona­ls a l’altura del desafiamen­t que tenim per davant», va lamentar Ribera abans d’insistir en la necessitat d’aconseguir que el preu del gas no contamini el de l’electricit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain