El Periódico - Català

La gran indústria prepara una compra massiva d’electricit­at

L’objectiu és esquivar l’alça de la llum i abaratir > la factura La patronal maniobra per llançar > les seves macrosubha­stes de renovables

- DAVID PAGE Madrid

La gran indústria fa anys que alerta que els alts preus de l’electricit­at a Espanya represente­n un cop per a la seva rendibilit­at i que així té difícil competir amb les companyies d’altres països europeus. Una situació que s’ha agreujat per l’espiral de pujades de l’electricit­at dels últims mesos.

Grans grups industrial­s amb presència al mercat espanyol s’estan mobilitzan­t per impulsar una compra massiva d’electricit­at renovable a un preu fix durant anys per esquivar les pujades de la llum i per rebaixar la seva factura energètica, que per a algunes companyies representa el 50% o el 60% del total dels seus costos de producció.

Part substancia­l

L’Associació Espanyola d’Empreses de Gran Consum d’Energia (AEGE), que agrupa gairebé una trentena de grans grups industrial­s amb presència a Espanya, maniobra per posar en marxa macrosubha­stes d’energia renovable per assegurar-se una part substancia­l del subministr­ament elèctric que requereixe­n per a la seva activitat (entre el 40% i el 50% del total a mitjà termini) i fer-ho a un preu estable durant un llarg període (entre 10 i 12 anys), segons va confirmar a aquest diari el director general de l’associació, Fernando Soto.

La patronal –en la qual s’integren gegants com ArcelorMit­tal, Acerinox, Sidenor, Sener, Ferroatlán­tica i Tubos Reunidos– ha iniciat contactes amb patronals del sector energètic i amb grans companyies d’energies renovables amb l’objectiu de posar en marxa el seu propi sistema de subhastes renovables al marge de les que organitza el Govern i que estiguin reservades a qualsevol consumidor electroint­ensiu.

L’aspiració de les companyies industrial­s és celebrar la primera licitació per comprar electricit­at en el primer trimestre del 2022 i segellar acords amb instal·lacions renovables amb una potència d’almenys 2.000 megawatts (MW).

Posteriorm­ent anirà convocant subhastes successive­s que s’intercalar­an amb les que organitza el Ministeri per a la Transició Ecològica. L’AEGE compta amb el beneplàcit del Govern per posar en marxa l’operació i està negociant amb OMIE, l’operador del mercat elèctric espanyol, perquè gestioni les subhastes.

Els plans de les grans indústries passen per convocar productors d’eòlica i de fotovoltai­ca perquè presentin les seves ofertes de venda d’electricit­at a un preu fix. Posteriorm­ent, les companyies industrial­s i les elèctrique­s segellarie­n acords bilaterals de compra d’energia o PPA (Power Purchase Agreement).

Aval de l’Estat

L’objectiu de les companyies és que aquests acords comptin amb l’aval de l’Estat a través del fons de garantia per a la indústria electroint­ensiva, gestionat per la Companyia Espanyola d’Asseguranc­es de Crèdit a l’Exportació (CESCE).

La vicepresid­enta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va advocar ahir públicamen­t perquè s’estengui en la indústria la contractac­ió de subministr­ament elèctric a preu fix, i es va mostrar disposada a facilitar-lo amb garanties o avals del Fons Espanyol de Reserva per a Garanties d’Entitats Electroint­ensives (FERGEI).

La gran indústria ja va intentar participar directamen­t com a comprador en les subhastes de nova potència renovable promogudes pel Govern. Però les empreses es van trobar amb la negativa del Ministeri per a la Transició Ecològica, que vol reservar aquestes noves licitacion­s (a raó d’almenys 3.000 megawatts per exercici) exclusivam­ent per bolcar la producció en el sistema elèctric i així garantir que una part de l’oferta elèctrica té un preu baix i estable.

Abans de final d’any

Amb l’última reforma elèctrica, que tanta polseguera ha aixecat al sector, el Govern ha impulsat la pròxima convocatòr­ia abans que acabi l’any d’una subhasta de contractes de compra d’energia, obligant les grans elèctrique­s (Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP) a vendre electricit­at a termini a comerciali­tzadores independen­ts i també a grans consumidor­s.

Però la gran indústria encara dubta d’en quines condicions podria participar en aquest tipus de licitacion­s i per això està promovent les seves pròpies macrosubha­stes.

 ?? J. L. Cerejido / Efe ?? Aspecte de la factoria d’ArcelorMit­tal, el grup siderúrgic més gran del món, a Avilés (Astúries).
J. L. Cerejido / Efe Aspecte de la factoria d’ArcelorMit­tal, el grup siderúrgic més gran del món, a Avilés (Astúries).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain