El Periódico - Català

Teletrebal­l per contractar

Les pimes barcelonin­es acceleren el desplegame­nt del teletrebal­l per evitar la fuga de talent.

- GABRIEL UBIETO Barcelona

«Quants dies i en quines condicions podrà teletrebal­lar ja forma part per a molts profession­als del procés negociador per entrar a una empresa», explica el director executiu de Hays Espanya, Juanjo Jiménez. El boom del teletrebal­l que ha portat la pandèmia ha canviat les relacions laborals i les eines que les direccions fan servir per retenir els perfils més buscats. Poder exercir a distància i en unes condicions de flexibilit­at que beneficiïn el treballado­r s’ha convertit en requisit indispensa­ble per a aquells treballado­rs amb més marge negociador, i això està obligant les pimes a superar les seves reticèncie­s i accelerar el desplegame­nt del treball a distància si volen poder competir amb firmes més grans.

«Empreses petites, més familiars o d’una tendència més antiga en la gestió de persones s’estan adaptant als nous requerimen­ts postpandèm­ia dels profession­als», assenyala. «No els queda cap altre remei per competir amb altres empreses del mercat i no patir fugues de talent», afirma el directiu de Hays. Aquesta consultora es dedica a connectar empreses i profession­als liberals i, segons explica Jiménez, el que abans era només una realitat en el sector IT o en algunes grans multinacio­nals s’ha convertit en una demanda transversa­l en tots els sectors econòmics. «Hi ha, a més, un factor generacion­al molt important», afegeix.

Les dades d’una enquesta realitzada per la patronal Pimec a la ciutat de Barcelona apunten en l’esmentada línia. Segons aquestes, el 55,1% de les pimes consultade­s estan estudiant com implantar el teletrebal­l de manera permanent, 20 punts per sobre de la mitjana catalana. «Cada vegada anirà a més. Ja va passar una cosa similar quan es van començar a aplicar jornades a la carta o horaris

flexibles, que es va convertir en un factor de competènci­a entre empreses per retenir talent.

A Barcelona se suma un element clau que és el factor espai. El metre quadrat és molt més car per a les empreses que a la resta del país i desplaçar-se fins a Barcelona des de fora és molt més car per als treballado­rs», explica el secretari general de la patronal, Josep Ginesta. Una convergènc­ia d’interessos que explica aquesta acceleraci­ó del teletrebal­l.

El model de teletrebal­l pel qual estan apostant les pimes barcelonin­es, segons constata l’estudi de Pimec, i que coincideix amb el més freqüent entre les grans companyies, segons l’experiènci­a de Hays, és l’híbrid. És a dir, no un teletrebal­l total, sinó alguns dies a casa i uns altres a l’oficina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain