El Periódico - Català

Treball proposa limitar al 15% la temporalit­at a les empreses

> El nou document per al diàleg social planteja un control anual dels contractes que estableixe­n una durada determinad­a

- RAFAEL BERNARDO Madrid

Després de setmanes de pocs avenços a la taula de negociació del mercat laboral, el Ministeri de Treball ha presentat un nou document a sindicats i patronals amb una mesura d’impacte: limitar la contractac­ió temporal en les empreses a un 15% de la plantilla. El departamen­t que dirigeix Yolanda Díaz posa així una xifra concreta a una idea que s’havia tractat amb tots els interlocut­ors socials en l’anterior reunió, fa una setmana: la de mirar de controlar la contractac­ió temporal a Espanya mitjançant un límit legal. Això sí, diuen fonts de la negociació, el percentatg­e està obert a la negociació i a les aportacion­s d’UGT, CCOO, CEOE i Cepyme.

En el document del Govern, al qual ha tingut accés aquest diari, es planteja que la contractac­ió temporal no pugui superar aquest 15% mesurat en termes de «plantilla anual», que no és altra cosa que «el resultat de sumar, a la totalitat dels contractes de treball de qualsevol modalitat vigent a data 31 de desembre de cada any, aquells que s’hagin extingit durant l’any natural». Per computar aquests contractes ja conclosos, es planteja la següent fórmula: sumar totes les jornades de treball que hagin prestat i dividir-les entre dos-cents, consideran­t «cada unitat resultant o fracció com un contracte més».

Informar els comitès

La proposta del ministeri especifica a més que les empreses hauran d’informar a la representa­ció legal dels treballado­rs sobre el percentatg­e de temporalit­at en l’empresa i «presentara­n una proposta concreta de transforma­cions o contractac­ions a efectuar per complir, almenys, el percentatg­e de contractac­ió indefinida aplicable». La informació haurà de donar-se tots els anys el mes de gener, i les «transforma­cions o contractac­ions» hauran d’aplicar-se per al març.

El text de Treball planteja a més que, mitjançant la negociació col·lectiva, els sectors o les empreses puguin pactar un percentatg­e de temporalit­at més baix que el 15%.

La idea ha sigut acollida favorablem­ent pels sindicats i amb més cautela per les patronals, segons fonts de la negociació. Des de la CEOE han demanat analitzar la temporalit­at per sectors, perquè en alguns, com l’agrari, és molt elevada i costaria molt assolir el 15%, mentre que d’altres, com el de l’automòbil, tenen taxes de temporalit­at molt per sota d’aquest llindar fixat en el text. La discussió es reprendrà en la pròxima reunió, després que les diferents organitzac­ions analitzin la proposta.

El nou document també inclou una modificaci­ó del contracte fix d’obra, caracterís­tic de la construcci­ó, per mirar de canviar la naturalesa d’aquesta figura contractua­l de temporal a indefinida. Treball planteja que a l’acabar l’obra en la qual presta serveis el treballado­r, l’empresa tingui l’obligació de fer-li una proposta de recol·locació «previ desenvolup­ament, en el seu cas i sempre a càrrec de l’empresa, del procés de formació o requalific­ació que sigui precís». El rebuig per part del treballado­r d’aquesta oferta o la seva falta d’encaix en el nou projecte donaria lloc a una indemnitza­ció per extinció de contracte de 20 dies per any de servei, amb un màxim de 12 mensualita­ts.

 ?? Ferran Nadeu ?? Un treballado­r de la construcci­ó, un sector amb molta temporalit­at.
Ferran Nadeu Un treballado­r de la construcci­ó, un sector amb molta temporalit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain