El Periódico - Català

Ametller anuncia un parc agroalimen­tari a Gelida

> Agroparc Penedès ocuparà 258 hectàrees a l’Alt Penedès i agruparà indústria alimentàri­a i activitat agrària i ramadera

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO Barcelona

Grup Ametller va presentar ahir un projecte agroalimen­tari al Penedès que suposarà inversions per 180 milions d’euros i que estarà llest en cinc anys. El futur Agroparc Penedès preveu ser el primer enclavamen­t agroindust­rial amb saldo net mediambien­tal de CO2 positiu d’Europa gràcies a la utilitzaci­ó intensiva de tecnologia i estratègie­s d’economia circular. El conseller delegat d’Ametller Origen, Josep Ametller, va assegurar que el grup ja ha adquirit 258 hectàrees entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès), en terrenys en part ja qualificat­s com a sòl industrial i d’altres com a sòl agrícola o forestal. El projecte tindrà un impacte econòmic global de 433 milions d’euros i la creació de 3.100 llocs de treball (un miler, directes).

Aliança d’empreses

A la presentaci­ó del clúster industrial a la seu de la patronal Foment del Treball van assistir representa­nts d’Agbar, Carburos Metálicos i altres empreses associades al projecte i que han aportat 25 milions d’euros. Un conjunt d’11 petites i mitjanes empreses s’han aliat amb Ametller en aquest projecte, que aspira a aconseguir finançamen­t europeu dels fons Next Generation, a l’ajustar-se als objectius de finançamen­t del programa.

Segons l’opinió d’Ametller, el projecte suposa un canvi de paradigma al sector cap a una tecnificac­ió extrema dels mitjans de producció i l’aprofitame­nt energètic, fins a convertir la infraestru­ctura projectada en sostenible i fer que tingui un saldo positiu en emissions de CO2. «A Espanya som molt ineficient­s en la producció d’aliments, actualment Holanda i Israel són líders en aquest camp i hem de potenciar la producció agrícola hipertecni­ficada», va explicar Ametller. El grup Ametller és un exemple d’integració vertical en el sector de l’alimentaci­ó-distribuci­ó, amb producció agrícola, industrial i xarxa comercial.

El projecte ha previst 12 hectàrees de plaques fotovoltai­ques, 10 hectàrees d’hivernacle­s, 40 hectàrees de superfície logística, 90 hectàrees de cultius, una granja de 400 ovelles i 400 cabres i la nova seu Ametller Origen. El projecte també inclou un centre de formació i investigac­ió per formar tècnics, en col·laboració amb universita­ts i centres d’investigac­ió.

Ametller confia a rebre el suport dels grups ecologiste­s malgrat la profunda transforma­ció que suposarà el projecte a la zona, ja que està prevista segons els plans inicials una cura extrema de la transforma­ció del paisatge, integrant de manera futurista l’activitat industrial amb l’agrícola i ramadera.

Una de les grans novetats que aporta el projecte és que aspira a solucionar el difícil encaix urbanístic de les zones industrial­s i agràries, ja que legalment no existeix la catalogaci­ó d’espai industrial i agrícola per a un mateix terreny. Les obres començaran el 2023 després de l’aprovació dels projectes pels ajuntament­s. També està prevista la concentrac­ió parcel·lària després de la compra de terrenys efectuada. La posada en marxa completa hauria de ser entorn del 2026, en funció de la capacitat financera existent i la quantia de les ajudes de la Unió Europea.

Ametller preveu que la concentrac­ió agroalimen­tària li permetrà millorar la competitiv­itat del grup (actualment més d’un centenar de botigues) i complir el seu objectius de complir els ODS coma a empresa abans del 2030.

El projecte aspira a finançamen­t de la UE i preveu crear 3.100 llocs de treball directes i indirectes

|

Dijous, 14 d’octubre del 2021

 ?? Ricard Cugat ?? El conseller delegat i cofundador del Grup Ametller Origen, Josep Ametller, ahir.
Ricard Cugat El conseller delegat i cofundador del Grup Ametller Origen, Josep Ametller, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain