El Periódico - Català

El PSOE i ERC xoquen per la llei de memòria abans del Pressupost

> Els republican­s rebutjaran avui la norma del Govern en la primera votació, però garanteixe­n que el diàleg per als comptes segueix endavant

- XABI BARRENA Barcelona

Si no passa res extraordin­ari, és a dir, si se segueix amb la mateixa dinàmica establerta entre el Govern central i ERC des de la primera setmana de setembre, quan es van mantenir els últims contactes formals sobre la nova llei de memòria democràtic­a, el text de l’Executiu bipartit de PSOE i Unides Podem serà aprovat avui al Congrés i passarà a la fase de comissió. Els republican­s, amb la seva esmena a la totalitat i la presentaci­ó de text alternatiu, no donaran el seu braç a tòrcer i no recolzaran la iniciativa del bipartit per considerar-la «irrisòria». Des de fa un mes, qualsevol contacte que es manté sobre l’assumpte s’inclou en el paquet de negociacio­ns obertes entre socialiste­s i republican­s. Sense més ni més.

L’afusellame­nt de Companys

Tot això a 48 hores del 81è aniversari de l’afusellame­nt del president Lluís Companys, el 15 d’octubre de 1940. No deixa de tenir la seva coherència que en una llei com aquesta, sobre la memòria històrica, la memòria més recent tingui la seva importànci­a. El 15 d’octubre del 2004, en el mateix Fossar de la Pedrera de Montjuïc on es va afusellar Companys, la llavors vicepresid­enta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, presidenta en funcions aquell dia, al costat de Pasqual Maragall, es va comprometr­e a incorporar l’anul·lació de la sentència al president en la llei de memòria que el PSOE realitzés.

No va passar. Al seu lloc, la llei del 2007, que va comptar amb els vots del PNB, CiU i ICV-EUiA contemplav­a el que ERC considera indemnitza­cions malintenci­onades, per tal com barrejava conceptes com ara les víctimes de l’Estat franquista amb les del terrorisme. Esquerra hi va votar en contra. Joan Tardà, avui semiretira­t de la política, té ben fresques les facècies i atacs que va patir des dels grups del progressis­me i del nacionalis­me català per oposar-se a la llei. Contra el promès pel PSOE, que asseverava que aquella norma tancava les ferides, el meló de la memòria històrica va continuar obert, entre altres raons gràcies a la feina de les entitats memorialis­tes. I ERC s’hi torna a oposar.

Els socis de l’Executiu preveuen neutralitz­ar avui les esmenes a la totalitat del projecte

 ?? Dani Duch / Pool ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, rep a la Moncloa el diputat d’ERC Gabriel Rufián en una trobada el setembre de l’any passat.
Dani Duch / Pool El president del Govern central, Pedro Sánchez, rep a la Moncloa el diputat d’ERC Gabriel Rufián en una trobada el setembre de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain