El Periódico - Català

Puigneró exhibeix les diferèncie­s amb ERC sobre el Prat

> El vicepresid­ent aposta per reactivar les negociacio­ns sense presentar alternativ­es

- FIDEL MASREAL RICARDO MIR DE FRANCIA Barcelona

El vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, va acudir al Parlament a petició pròpia a exposar la posició del Govern sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. La seva intenció, va sostenir, era negar les fissures internes i carregar contra l’Estat. Però el resultat del debat a la Cambra va ser que el número dos de l’Executiu català va traçar una opinió, sovint en primera persona, per assegurar que ell no aparca res, malgrat que el president Pere Aragonès, diumenge passat, deixés clar que el debat està tancat. Així doncs, el vicepresid­ent va defensar amb tanta vehemència l’ampliació contra el que va definir com «negacionis­tes», que va aconseguir reobrir distàncies amb els seus socis d’ERC i els seus aliats de la CUP.

Puigneró no va concretar cap alternativ­a concreta per fer possible una ampliació que respecti l’entorn natural en un context de crisi climàtica. «La Generalita­t no fa propostes tècniques. És Aena qui les ha de fer perquè és qui té les competènci­es», es va justificar. I va assegurar que els seus plans no passen per «trinxar la Ricarda».

El vicepresid­ent va culpar el Govern central de la decisió d’aparcar la inversió de 1.700 milions d’euros d’Aena. I va assegurar que l’ampliació no implica un major nombre de vols. Va traçar una visió equilibrad­a entre creixement i sostenibil­itat, però va restar importànci­a al rebuig social al projecte –en una manifestac­ió a la qual ERC va donar el seu recolzamen­t– i fins i tot va insinuar que el tuit que va fer el president Aragonès al seu dia –al qual es va acollir el Govern per arxivar el tema de la inversió– no va ser encertat. I va insistir que ell està disposat a reprendre el pla. Puigneró va defensar a més la resolució aprovada al Parlament, amb el rebuig d’ERC, en la qual s’aposta per reobrir negociacio­ns. El PSC va ser el company de viatge de Junts en aquesta votació, que va dividir els socis del Govern.

Puigneró a més va aplaudir la intervenci­ó de Ramon Tremosa, de Junts, que va llançar urpades a ERC: «Quan es governa és important saber de quin costat de la pancarta s’està, és important anar entenent-ho».

ERC marca distàncies

Fonts del partit republicà afirmen que, com va aclarir Aragonès el cap de setmana, la carpeta està tancada, i minimitzen al màxim el marge de maniobra de Puigneró. El diputat republicà Eugeni Villalbí va marcar distàncies de fons: «Estem en emergència climàtica. Vostè ha afirmat que hem de fer compatible el creixement amb la sostenibil­itat. Són titulars molt bonics però la concreció és on segurament no estaríem d’acord». Villalbí va parlar clarament d’un projecte «especulati­u», d’«inversió farsa» i d’una Aena que mira d’imposar el seu model.

La CUP va anar més enllà i la seva diputada Montserrat Vinyets va criticar a Puigneró que parli de «negacionis­me» quan el rebuig social del projecte ha reunit al carrer milers de persones. El PSC va optar per repel·lir les crítiques al Govern i sostenir que és la Generalita­t la que s’ha «d’aclarir internamen­t», va dir el socialista Jordi Terrades. I els comuns van formular una pregunta que després del debat va semblar decisiva: ¿parlava Puigneró en nom del Govern, com va sostenir, o en nom propi?

n

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? El vicepresid­ent i conseller Jordi Puigneró, ahir al Parlament.
David Zorrakino / Europa Press El vicepresid­ent i conseller Jordi Puigneró, ahir al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain