El Periódico - Català

Descentral­itzar institucio­ns

- Astrid Barrio

L’expresiden­t José María Aznar ha afirmat recentment que Espanya no és ni un Estat plurinacio­nal ni un Estat multinivel­l. Si bé és cert que el debat entorn de la plurinacio­nalitat continua obert per la negativa d’alguns a reconèixer l’existència de diferents demos que impugnen la unitat nacional, el que resulta indiscutib­le és que Espanya és un Estat multinivel­l perquè aquesta és la mateixa naturalesa de l’Estat autonòmic i del projecte europeu del qual l’expresiden­t es declara ferm defensor.

A Espanya hi ha diferents nivells de govern i s’han descentral­itzat polítiques, però fora de Madrid, les institucio­ns de l’Estat, més enllà de les autonòmiqu­es i locals, que també són Estat, resulten poc visibles. Per això el debat entorn de la descentral­ització d’algunes institucio­ns és del tot pertinent. Ho ha plantejat reiteradam­ent el president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, i el PSOE es proposa abordar-ho en el 40è Congrés Federal que se celebrarà aquest cap de setmana a València, almenys pel que fa a organismes de nova creació amb l’objectiu de contribuir a la vertebraci­ó territoria­l. No s’ho planteja per a organismes ja existents amb l’argument de no contrariar els funcionari­s, malgrat que hi ha qui fa propostes en aquest sentit com traslladar el Tribunal Constituci­onal a Cadis o el Senat, a Barcelona.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’oposa a aquesta eventualit­at per considerar-la un greuge i esgrimeix l’article 6 de l’Estatut d’autonomia de la comunitat, que reserva a la vila de Madrid, com a capital de l’Estat, ser la seu de les institucio­ns generals. Però aquesta atribució estatutàri­a resulta sens dubte excessiva, ja que ha de correspond­re al Govern i a les Corts Generals determinar la idoneïtat de la ubicació dels organismes i fer-ho en funció de l’interès general. I sens dubte resulta d’interès general visibilitz­ar les institucio­ns centrals de l’Estat i la seva utilitat en el conjunt del territori, i avançar així en la idea que no només Madrid és Espanya.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain