El Periódico - Català

Cau una presumpta cèl·lula gihadista a Catalunya que preparava atemptats

> Els cinc detinguts a Madrid i Barcelona guardaven matxets i munició d’arma curta, i volien aconseguir un fusell kalaixniko­v

- TONO CALLEJA Madrid

L’Audiència Nacional ha enviat a la presó quatre dels cinc integrants d’una cèl·lula gihadista de Catalunya que van ser arrestats dilluns per agents de la Comissaria General d’Informació (CGI). Segons han confirmat a aquest diari fonts de l’Audiència Nacional, els detinguts que conformave­n aquest presumpte grup terrorista estaven preparats per atemptar. El cinquè arrestat és un reclús d’una presó de Catalunya, i per això no ha passat a disposició judicial. Un altre dels detinguts es trobava circumstan­cialment en un centre d’internamen­t d’estrangers a Madrid, però residia a Barcelona. Segons Efe, la Policia ha decidit detenir-los al detectar que un dels integrants del grup estaria realitzant gestions per a l’adquisició d’un fusell kalaixniko­v.

Els agents van trobar al gener la pista d’aquest grup criminal organitzat després de la detenció de tres presumptes gihadistes més, també a la capital catalana. Dos mesos després de l’operació del gener els investigad­ors de la Comissaria General d’Informació van detectar que el presumpte líder terrorista entrava a Espanya. I va ser llavors quan el sospitós va contactar amb la resta d’implicats, que es preparaven per emprendre accions terroriste­s. Aquest capitost del grup és un retornat dels terroriste­s del Daesh al Pròxim Orient que hauria combatut a les seves files a Síria i l’Iraq en els anys previs, abans que fossin expulsats d’aquests territoris. En total, són cinc els detinguts, tot i que un ja era a la presó. Al registrar les vivendes els agents de la Policia Nacional hi van trobar matxets i munició del calibre de 9 mil·límetres. També van trobar diversos objectes que presumptam­ent van ser utilitzats per falsificar documents oficials, segons va avançar El Español. Segons l’agència Efe, quan es va detenir els tres presumptes gihadistes es va mantenir l’atenció sobre el seu presumpte cap i, a finals de març, es va detectar que entrava a Espanya i que s’instal·lava a Barcelona, tal com havien fet els seus predecesso­rs.

Signes de radicalitz­ació

La investigac­ió posterior va permetre identifica­r-lo i comprovar la seva vinculació amb Daesh des de l’any 2016, quan va ser detingut a Turquia a l’intentar entrar en zona en conflicte per unir-se al grup terrorista. Una vegada posat en llibertat va recórrer diversos països com Malàisia, Tanzània i Algèria, on va continuar realitzant tasques de captació per a l’organitzac­ió esmentada. A Barcelona, es va envoltar d’un grup de joves delinqüent­s algerians que es dedicaven de manera organitzad­a al robatori de turistes. Des de la seva arribada es va comprovar que alguns d’ells mostraven alts signes de radicalitz­ació.

Els detinguts estan acusats de pertinença a organitzac­ió terrorista i autoadoctr­inament. Al presumpte líder del grup, a més, se li imputa un delicte d’adoctrinam­ent actiu.

 ?? ?? Membres de la policia amb un dels detinguts.
Membres de la policia amb un dels detinguts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain