El Periódico - Català

Brussel·les accedeix a reduir els controls a Irlanda del Nord

> Proposa relaxar els requisits per a productes procedents de la Gran Bretanya, però rebutja eliminar el paper supervisor del TJUE Revelació de l’exassessor

- SILVIA MARTINEZ Brussel·les

La Comissió Europea està disposada a flexibilit­zar i reduir els controls sanitaris i fitosanita­ris als quals estan obligats els productes agrícoles i d’origen animal que entren de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord, territori britànic que després del Brexit continua sent part de la unió duanera i del mercat únic. Amb les noves propostes plantejade­s per Brussel·les, aquest compromís suposarà que el 80% dels controls als quals estan subjectes la majoria dels productes que acaben als supermerca­ts nord-irlandesos –inclosos els productes de carn picada, com les salsitxes angleses, que van provocar durs enfrontame­nts abans de l’estiu– seran eliminats igual que el 50% de la paperassa derivada dels controls duaners.

Després de mesos de bronca i moltes tensions, amb amenaça inclosa de Londres de suspendre unilateral­ment l’aplicació del Protocol d’Irlanda del Nord si no es renegocia, Brussel·les ha accedit a introduir alguns canvis en l’aplicació del pacte per salvar l’acord, un element fonamental per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda i protegir els Acords de Pau de Divendres Sant. El vicepresid­ent de l’Executiu comunitari, Maros Sefcovic, ha estat les últimes setmanes en contacte amb ciutadans, empresaris i polítics d’Irlanda del Nord llimant asprors i buscant un camí que ofereixi suficients garanties a Brussel·les –que Irlanda del Nord no es convertirà en la porta d’entrada a la UE de productes no controlats– i que alhora sigui acceptable a Londres.

El resultat d’aquest exercici són quatre documents amb propostes destinades a facilitar el moviment de mercaderie­s i medecines i donar veu als nord-irlandesos en la gestió del protocol. Tot i que Brussel·les rebutja radicalmen­t renegociar l’acord, perquè entén que és el resultat de tres anys de «complexes» negociacio­ns i augmentari­a la «incertesa», sí que està disposada a obrir la mà. «He escoltat els actors d’Irlanda del Nord i aquestes propostes són la nostra resposta genuïna a les seves preocupaci­ons», ha anunciat Sefcovic, que aquest divendres es reunirà a Brussel·les amb el seu homòleg David Frost.

Etiquetatg­e de productes

Brussel·les proposa una via exprés per facilitar els moviments de mercaderie­s. A canvi, Londres haurà d’acceptar normes més estrictes en matèria d’etiquetatg­e –de manera que quedi recollit que la destinació és el mercat nord-irlandès – i accés a dades en temps real i supervisió dels productes que entren a Irlanda del Nord per garantir que no acaben en el mercat únic europeu. Brussel·les reclama, a més, la creació d’un mecanisme de reacció ràpida davant possibles problemes amb algun producte i la possibilit­at d’introduir mesures unilateral­s en cas que les autoritats britànique­s o les empreses no reaccionin a temps.

Pel que fa a la simplifica­ció dels controls, implicarà que els camions en trànsit amb diferents tipus de mercaderie­s només hauran de fer una declaració en comptes d’una per cada tipus de producte que portin, fet que reduirà la paperassa a la meitat. El paquet també inclou mesures per garantir la comerciali­tzació de medecines fabricades a la Gran Bretanya, sense que hagin de ser objecte de noves autoritzac­ions ni reubicació d’instal·lacions de fabricació a Irlanda del Nord, i un paper més gran per als actors nord-irlandesos en tot el que està relacionat amb el protocol a través d’un diàleg estructura­t amb les autoritats, la societat civil i les empreses.

El TJUE, la línia vermella

En el que no entra Brussel·les és en l’exigència britànica d’eliminar la supervisió del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) com a última instància en cas de disputes entorn del protocol, una línia vermella tant per a Londres com per a Brussel·les. «L’efecte del protocol és estendre el mercat únic de productes a Irlanda del Nord i això ve amb el TJUE. Si s’elimina el TJUE es eliminar l’accés al mercat interior. No pensem que és el camí a seguir», insisteixe­n fonts de l’Executiu comunitari

«Esperem que el Regne Unit es comprometi de bona fe. Creiem que hi ha prou coses en aquest paquet per arribar a un acord sobre la manera d’aplicar el protocol», afegeixen sobre un paquet de propostes que no serà un «ho agafes o ho deixes», sinó l’inici d’una negociació que aspiren a acabar al més aviat possible.

 ?? Clodagh Kilcoyne / Reuters ?? Protesta a Belfast al setembre contra el protocol per a Irlanda del Nord després del Brexit.
Clodagh Kilcoyne / Reuters Protesta a Belfast al setembre contra el protocol per a Irlanda del Nord després del Brexit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain