El Periódico - Català

El Govern francès vol ampliar fins al juliol el passi Covid

> L’Executiu presenta un projecte de llei per imposar restriccio­ns sense anar al Parlament

- ENRIC BONET París

El passaport sanitari ha arribat per quedar-se a França. El Govern francès va presentar ahir un projecte de llei que li dona la possibilit­at d’exigir el certificat fins a l’estiu de l’any que ve. Des de l’agost, al país veí s’exigeix el passi Covid-19 per anar a un bar, restaurant (també a la terrassa), museu, així com en gairebé totes les activitats d’oci, culturals i esportives. Aquesta mesura havia d’aplicar-se fins al 15 de novembre, però ara es podria prorrogar fins al 31 de juliol del 2022.

«Aquest text no preveu un estat d’emergència etern, sinó que només retarda el moment en què desapareix­erà de les nostres eines jurídiques», va assegurar Gabriel Attal, el portaveu de l’Executiu, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Attal es va mostrar prudent i va insistir que el certificat sanitari continuarà exigint-se «si la situació sanitària empitjora».

La nova llei, que començarà a ser debatuda el 19 d’octubre a l’Assemblea Nacional, també endureix les multes per als que utilitzin certificat­s sanitaris falsos. A més, dona la possibilit­at al Govern de tornar a reactivar amb un sol decret l’estat d’emergència sanitari –l’equivalent gal de l’estat d’alarma a Espanya–. França, juntament amb Itàlia, és un dels països europeus que han fet un ús més estès del passi Covid-19, que disfruten les persones amb una pauta de vacunació completa o un test negatiu recent. Quan aquesta mesura es va anunciar l’11 de juliol, les autoritats van insistir que tenia un caràcter temporal. El seu objectiu principal era accelerar la campanya de vacunació. Tres mesos després, el 75% dels francesos han rebut almenys una dosi.

França s’ubica en l’honorable vuitena posició dels països de la UE amb un percentatg­e més gran de població immunitzad­a, per darrere d’Espanya, però per davant d’Alemanya, Holanda o Suècia.

Malgrat l’èxit de la campanya de vacunació francesa, les autoritats no volen desprendre’s del passaport Covid-19. L’Executiu macronista no vol abaixar la guàrdia. Segons va recordar Attal, l’hivern resulta «propici per a un repunt epidèmic». Amb una incidència de 44 casos per 100.000 habitants i una mitjana de 31 morts diaris durant l’última setmana, la situació del coronaviru­s sembla controlada a França.

L’ombra de les eleccions

Però el president Emmanuel Macron és conscient que, si empitjora molt, llastaria les seves opcions per als comicis presidenci­als del 2022. Amb la nova llei, es dota de mecanismes per adoptar restriccio­ns sense haver de passar pel Parlament durant el llarg període electoral de les presidenci­als d’abril i les legislativ­es de juny. «No hem de confondre mesures possibles amb mesures aplicades», va defensar Attal, la prudència del qual reflecteix el temor de les autoritats que la pròrroga del passaport de vacunació generi crítiques aïrades pel seu impacte en les llibertats. L’aprovació d’aquesta mesura al juliol va desencaden­ar una onada d’indignació.

 ?? Alain Jocard / AFP ?? Dos espectador­s mostren els seus documents Covid en un cine de París.
Alain Jocard / AFP Dos espectador­s mostren els seus documents Covid en un cine de París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain