El Periódico - Català

Els homosexual­s no abdiquen

¿Què passa si la princesa Amàlia d’Holanda vol contraure matrimoni amb una dona?, ha plantejat un diputat. Serà acceptada com a reina, garanteix el primer ministre, Mark Rutte.

- IMANE RADICHI (EFE) La Haia

Si un hereu al tron dels Països Baixos vol ser cap d’Estat, ha de casar-se amb una parella de diferent sexe, però el debat social va plantejar una pregunta clau: ¿què passa si, en ple segle XXI, la princesa Amàlia vol contraure matrimoni amb una dona? Serà acceptada com a reina, garanteix el Govern.

La pregunta la va plantejar un diputat del mateix partit liberal (VVD) del primer ministre, Mark Rutte, que va instar a aclarir si la princesa Amàlia hauria de renunciar al tron en cas de voler casar-se amb algú del mateix sexe, una cosa que el cap del Govern va tancar dient que «no serà un obstacle» per al Gabinet, sigui qui sigui l’hereu al tron.

«El Govern creu que l’hereu també es pot casar amb una persona del mateix sexe i no veu un obstacle legal permetre el matrimoni d’un hereu amb una persona del mateix sexe. Per tant, el Gabinet no considera que un hereu al tron o el rei hagi d’abdicar si desitja casar-se amb una parella del mateix sexe», va detallar Rutte.

La qüestió, que no impedia a un hereu enamorar-se d’algú del mateix sexe sinó que es pogués casar amb aquesta persona amb el consentime­nt oficial imprescind­ible de l’Executiu i el Legislatiu, planteja dubtes sobre com lidiar amb la successió al tron posterior: Rutte només diu que ha de quedar clar qui són els fills en un matrimoni entre dues persones del mateix sexe i s’han de fer acords sobre això si es donés el cas. No queda clar si els nens adoptats o els concebuts, per exemple, a través d’un donant d’esperma o maternitat subrogada també seran elegibles al tron, una cosa que s’haurà de plantejar al Gabinet que governi en el moment en què realment es doni aquest escenari.

«Bases objectives»

Tot i que la Constituci­ó neerlandes­a es basa en la idea de la successió hereditàri­a, la forma en què s’organitza avui el dret de família no assumeix automàtica­ment com a «fills» només els que descendeix­en biològicam­ent dels pares que els conceben.

«El propòsit de les disposicio­ns constituci­onals sobre la successió és determinar sobre bases objectives i inequívoqu­es a qui passarà la monarquia i així aconseguir la certesa políticame­nt desitjada respecte a la successió», va afegir el primer ministre en funcions.

No obstant, va afegir, és inevitable que hi hagi «fonamental­ment una tensió amb el sistema de successió» que recull la Constituci­ó neerlandes­a, que apunta a determinar «sobre bases objectives i inequívoqu­es» qui serà el rei o reina dels Països Baixos, i qui el succeeix al tron.

Quan la princesa Amàlia, que encara té 17 anys i no hi ha indicis encara que es vulgui casar amb algú, decideixi contraure matrimoni, el Govern i les dues cambres als Països Baixos hauran de considerar la successió «al seu degut temps» en cas que hi hagi fills en la família de l’hereva que no siguin descendent­s legals.

Fills nascuts del matrimoni

En cas de debat en el futur per aconseguir el consentime­nt necessari sobre els hereus al tron, les dues cambres «poden considerar, si és necessari, la posició de la llei de paternitat dels nens nascuts del matrimoni» que sigui rellevant i aplicable en aquell moment. «No és apropiat ara anticipar aquesta ponderació respecte a la successió [...]. Això depèn massa de les circumstàn­cies del cas específic, que, com també es pot veure respecte al dret de família, pot canviar amb el temps», va dir Rutte.

La mateixa Amàlia mai ha parlat públicamen­t de la seva sexualitat, però el motiu de les preguntes parlamentà­ries a Rutte es va originar després de la publicació, el mes passat, del llibre Amalia, el deure et crida, de l’advocat Peter Rehwinkel, en què va analitzar aquesta hipòtesi i va concloure que, partint de les normes actuals, si Amàlia es volgués casar amb una dona, hauria de renunciar al tron.

«El Govern creu que l’hereu també es pot casar amb una persona del mateix sexe», afirma Rutte

 ?? Piroschka van de Wouw / Reuters ?? La princesa Amàlia d’Holanda.
Piroschka van de Wouw / Reuters La princesa Amàlia d’Holanda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain