El Periódico - Català

Un home amb arc i fletxes causa almenys cinc morts a Noruega

> L’agressor, que després va ser detingut, va recórrer el centre de la localitat de Kongsberg

- EL PERIÓDICO Oslo

Un home armat amb un arc i fletxes va matar ahir almenys cinc persones i en va ferir dues més al municipi noruec de Kongsberg, al sud-est del país, segons va informar la cadena de televisió pública noruega NRK. Al tancament d’aquesta edició, la policia no havia facilitat la xifra oficial de víctimes. L’atacant va ser detingut i traslladat a la comissaria de la ciutat veïna de Drammen.

La policia no va descartar que l’atac fos un acte terrorista. «Al veure com van succeir els fets, és natural avaluar que podria tractar-se d’un atac terrorista», va afirmar el responsabl­e de la policia local, Øyvind Aas, en declaracio­ns davant la premsa. «L’home detingut no ha sigut interrogat i és aviat per pronunciar-se sobre els motius de l’atac».

«Lamentable­ment, podem confirmar que hi ha diversos ferits i també, per desgràcia, diversos morts», va afegir Aas. «Pel que sabem, només hi ha una persona implicada». Segons la policia, passades les sis de la tarda, hora local, l’individu va recórrer diverses zones del centre del poble, de 26.000 habitants, i va arribar a entrar en una botiga d’aliments. Mitja hora després va ser detingut.

La cadena pública NRK ha mostrat a la seva pàgina web una foto enviada per un testimoni en la qual es veu una fletxa negra clavada en una paret. Els ferits van ser traslladat­s a hospitals i no es va informar ni del nombre ni del seu estat.

La policia, que va portar a terme un gran desplegame­nt al lloc dels fets, va acordonar una zona molt àmplia de la localitat i va demanar als veïns que es mantingues­sin a l’interior de les seves cases. També va enviar un helicòpter i un equip de desminatge. L’Ajuntament de Kongsberg, per la seva banda, va habilitar un centre d’acolliment per als afectats i va mobilitzar un equip de crisi per afrontar la situació.

Altres atacs

Noruega, un país generalmen­t pacífic, ha sigut escenari de diversos atacs d’extrema dreta en el passat. El 22 de juliol del 2011, Anders Behring Breivik va matar 77 persones al fer detonar una bomba a prop de la seu del Govern a Oslo i després obrir foc en un míting de les Joventuts Laboristes a l’illa d’Utøya. L’agost del 2019, Philip Manshaus va disparar contra una mesquita als afores d’Oslo, abans de ser sotmès per la multitud, sense que hi hagués ferits greus. Abans de l’atac va abatre per racisme la seva germana asiàtica adoptada. Les autoritats també han frustrat diversos atemptats islamistes.

n

 ?? Hakam Mosvold Larsen / Efe ?? Indagacion­s policials al centre de la localitat de Kongsberg.
Hakam Mosvold Larsen / Efe Indagacion­s policials al centre de la localitat de Kongsberg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain