El Periódico - Català

Els talibans amenacen els EUA i la UE amb una onada de refugiats

- AFP Kabul

Els talibans han advertit els Estats Units i la Unió Europea (UE) que les sancions econòmique­s contra el Govern afganès podrien soscavar la seguretat internacio­nal i desencaden­ar una onada de refugiats econòmics. «Debilitar el Govern afganès no interessa a ningú perquè els seus efectes negatius afectaran directamen­t la seguretat del món i desencaden­aran una migració econòmica per fugir del país», va anunciar el ministre interí de Relacions Exteriors, Amir Khan Muttaqi, als diplomàtic­s occidental­s que han mantingut contactes amb els gihadistes afganesos a Doha, segons un comunicat publicat dimarts a la nit.

Els talibans van enderrocar el mes d’agost l’Executiu afganès avalat pels EUA, després d’un conflicte de més de dues dècades, i van imposar un emirat islàmic. La tornada al poder dels insurgents, que ja van ser al Govern als anys 90, va provocar la immediata imposició de sancions econòmique­s per part dels països occidental­s amb conseqüènc­ies com la falta de liquiditat als bancs i que els funcionari­s no puguin cobrar les nòmines.

Sortida massiva

«Urgim els països del món a posar fi a les sancions i permetre que els bancs operin normalment perquè les oenagés i el Govern puguin pagar salaris amb les seves pròpies reserves i l’assistènci­a financera internacio­nal», va dir Muttaqi a Doha. Els països europeus temen que un col·lapse de l’economia afganesa provoqui una sortida massiva de migrants que pressioni els països veïns, com el Pakistan i l’Iran, i eventualme­nt les fronteres de la UE. Washington i Brussel·les han dit que estan preparats per recolzar iniciative­s humanitàri­es a l’Afganistan, però els preocupa donar assistènci­a directa als talibans sense garanties que respectara­n els drets humans, en especial de les dones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain