El Periódico - Català

Repartimen­t de seus Un assumpte capital

A ‘Inside’, Bo Burnham ha posat melodia i lletra a aquestes angoixes que alimentem en secret, que es fan immenses quan les mirem de cara En el debat sobre l’Espanya ‘policèntri­ca’, les províncies reclamen la mateixa descentral­ització que les seves autonom

- Jorge Fauró Jorge Fauró és periodista.

El debat autonòmic passa ara per mantenir o treure de Madrid algunes de les institucio­ns de l’Estat amb seu a la capital. Ha sigut el president valencià, Ximo Puig, l’encarregat de encendre la metxa de la mascletà en què, des dels partits a la dreta del PSOE, i fins i tot portes endins de Ferraz, van pel camí de convertir una controvèrs­ia agra i visceral sobre les comunitats; l’etern conflicte de les autonomies, injuriades per l’extrema dreta en la mateixa mesura que les formacions d’esquerra voldrien reconduir cap a un model federal el repartimen­t homogeni de competènci­es i, sobretot, del finançamen­t.

Però, ¿què passa quan aquesta descentral­ització s’està exigint des de les províncies respecte de la seva capital autonòmica? L’assumpte s’està discutint des de fa dècades i no hi ha partit que l’hagi resolt. Què passa quan qui es queixa és Zamora de Valladolid, Huelva davant Sevilla, Albacete respecte a Toledo, o Alacant i Castelló en les seves reivindica­cions davant València.

Fa temps que Ximo Puig va deixar de ser un valor a l’alça a les files del PSOE per convertir-se en el líder regional amb més autoritat dins del partit, per tant qualsevol qüestió que plantegi ha de ser escoltada amb atenció. Dues legislatur­es consecutiv­es al capdavant d’una autonomia tradiciona­lment considerad­a el graner electoral del PP li confereixe­n aquest benefici. I, no obstant, des de temps de Jaume I no hi ha dia que València no desperti els recels d’Alacant i Castelló. Al País Valencià, com a la resta del país, el policentri­sme s’ha considerat un tema menor des de l’Espanya del 78 i els gestos de Puig cap a les seves províncies fronterere­s amb Múrcia i Catalunya han sigut voluntario­sos, tot i que encara insuficien­ts.

L’Espanya polifònica ja està sent assumida per altres barons i compta amb la complicita­t de Pedro Sánchez i el rebuig de la direcció del PP. Es tracta d’extreure de Madrid la seu d’algunes institucio­ns de l’Estat i reimplanta­r-les a la perifèria. Des del PSOE han transcendi­t dos suggerimen­ts: Ports de l’Estat, a València i l’Institut Oceanogràf­ic, a Vigo.

L’aposta mereix un debat més ampli i evidencia que els anys transcorre­guts des de l’inici de la Transició aparellen encara un model d’Estat que mereix certa tasca d’amaniment. L’Espanya de les autonomies se sosté sobre una paret sòlida, tot i que escantella­da per alguns flancs. La capitalita­t mai ha abandonat el camí de la susceptibi­litat. Euskadi té el seu centre administra­tiu a Vitòria i no a Bilbao o Sant Sebastià; Castellala Manxa allotja la seu del seu govern a Toledo, però el Tribunal Superior de Justícia a Albacete, un model semblant al de Castella i Lleó, la capital de la qual, Valladolid, exerceix de seu de les seves tres principals institucio­ns (la Junta, les Corts i la Presidènci­a), mentre altres organismes de primer nivell es reparteixe­n entre Burgos, Palència, Zamora i Lleó. En molts casos, aquest repartimen­t no rebaixa la sensació de greuge de les províncies respecte a la capital de la seva regió.

La discussió sobre la centralita­t de Madrid no és nova. Si fem una mica d’història, Valladolid, Sevilla, Cadis i fins i tot València i Barcelona durant la Guerra Civil van exercir aquest rol. Malgrat els arguments i la serietat amb què sembla estar elaborat el plantejame­nt de vertebraci­ó, el mateix debat que han portat a col·lació les baronies del PSOE és des de fa dècades objecte de disputa en algunes comunitats on governen, entremescl­ats en el discurs de la centralita­t i del repartimen­t de les inversions. L’interès de la ciutadania que la seva província allotgi una institució de l’Estat o de l’autonomia decreix en la mateixa proporció que la distribuci­ó dels diners beneficia o perjudica més unes que unes altres, dins de la mateixa regió. El problema no el tenen Madrid o Múrcia, totes dues uniprovinc­ials, però sí els valencians, els gallecs, els extremenys o els andalusos. En aquest punt del debat, està fora de dubte que el policentri­sme ha de passar necessària­ment pel fet que l’autonomies allotgin algunes de les institucio­ns de l’Estat i un finançamen­t més just. Però també les províncies dins de la seva autonomia. Resolguem això primer i després ja es decidirà on ubiquem el Tribunal de Comptes.

Les autonomies haurien de tenir institucio­ns de l’Estat i un millor finançamen­t

Pn

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Ximo Puig, president del País Valencià.
Jordi Cotrina Ximo Puig, president del País Valencià.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain