El Periódico - Català

Emiliano Aguirre, la veu d’Atapuerca

El difunt científic va situar la serra burgalesa al mapa de l’evolució humana

- Jordi Serrallong­a

Complicat descriure al Joan, el meu primat, que per trucar per telèfon giràvem diverses vegades una espècie de ruleta. Més complicat és explicar, als meus alumnes del Grau d’Antropolog­ia i Evolució Humana (UOC/URV), que hi va haver un abans al boom científic i mediàtic d’Atapuerca. Aquest és el modest homenatge a l’home que li va donar veu internacio­nal.

Cursava segon de carrera i volia estrenarme com a arqueòleg. Aquell estiu del 1989 primer vaig passar per l’Abric dels Colls, sota la direcció de Josep M. Fullola; net d’un pare de la Prehistòri­a: Lluís Pericot. Després vaig recalar a l’Abric Romaní de Capellades; un altre lloc paleolític que no tenia la seva popularita­t actual. Allà hi havia Robert Sala (actual director de l’Iphes) i Eudald Carbonell, tocat pel salacot adobat a l’Àfrica i Torroella de Montgrí. L’Eudald em va parlar –permetinme la picada d’ullet cinematogr­àfica– del tresor de la serra d’Atapuerca, i del pioner amb el qual treballava: Emiliano Aguirre.

Per a la meva sorpresa, la ferma figura d’un home vestit amb gorro de tela i pulcra camisa –però reconverti­da en uniforme de paleontòle­g– es va retallar al reixat d’entrada. Vam aixecar la vista a l’escoltar l’entusiasta i jovial salutació: un profund raig de veu que va reverberar al llarg de la paret de l’abric rocós. El professor Emiliano Aguirre –reconegut biòleg evolutiu del Museu Nacional de Ciències Naturals/CSIC– es va quedar amb nosaltres uns dies. «¿On estudies?», em va preguntar. Vaig respondre que a la càtedra de Prehistòri­a de la UB i que també havia iniciat un estudi primatològ­ic amb Jordi Sabater Pi. «Vam coincidir tots dos a Guinea Equatorial. Continua treballant així i un dia vens a Atapuerca». Vaig acatar l’ordre: hi vaig amb assiduïtat.

Durant els 70 i 80, encara havent-se publicat els fòssils humans de l’Avenc dels Ossos o les faunes i indústries lítiques de Galeria, el senyor Emiliano no va desistir en el seu afany d’impulsar la investigac­ió a Atapuerca. I hi va haver recompensa. L’any 1994 –la direcció del projecte ja havia passat a mans de Juan Luis Arsuaga, Eudald Carbonell i José María Bermúdez de Castro– es van descobrir les restes, a Gran Dolina, d’un homínid fòssil molt antic: l’‘Homo antecessor’. La catapulta cap a la Fundació Atapuerca i una garantia de continuïta­t. Aguirre havia deixat la seva criatura en bones mans. Però ell va continuar estudiant i divulgant.

La Veu d’Atapuerca va visitar Orce, Granada, el 1995. Josep Gibert havia organitzat un congrés internacio­nal d’evolució humana i hi vaig ser convidat junt amb diversos companys

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain