El Periódico - Català

«Ens estem independit­zant malament»

- Sergi Sol

Quan s’analitzi la Catalunya post1 d’octubre, el galimaties polític no tindrà cap altra explicació que no sigui de caràcter psicològic. Doncs bé, mentre a la tercera institució del país –la segona en marge de disposició arbitrària de recursos– Junts per Catalunya dona i donarà el seu suport al PSC de Núria Marín i li aprovarà els pressupost­os sense queixar-se, al Govern de la Generalita­t (on Junts té la Conselleri­a d’Economia) declinen no ja comptar amb el PSC per aprovar-los sinó fins i tot temptejar-los. Això després de l’enèsima pulla al president Aragonès, amb Junts pactant amb el PSC l’ampliació de l’aeroport del Prat. ¡Ajuda’t i Déu t’ajudarà!

Cert que en la vida s’ha de ser agraït. I que en la recent investidur­a, els anticapita­listes es van comprometr­e amb Aragonès mentre Junts s’embrancava en una pugna entre els que considerav­en que investir Aragonès era poc més que un acte de rendició (des de Waterloo a la presidènci­a del Parlament) davant els possibilis­tes de Jordi Sànchez, que entenen que més val aixecar una paret a Catalunya que una catedral a Bèlgica. Com ja van dir en els seus temps Joan Sales i Raimon Galí.

El cert és que, després de 10 anys, mai la CUP ha fet seu cap compte. I res sembla indicar que després de l’última intervenci­ó de la CUP en el debat de política general es produeixi un canvi. Més aviat sembla que els de Carles Riera hi han tornat.

Al seu excel·lent llibre sobre l’Scottish National Party, Independèn­cia i progrés, Marc Sanjaume cita un episodi de les disputes internes entre fonamental­istes com Jim Sillars i gradualist­es com l’ex primer ministre

Alex Salmond. Aquest últim etziba a Sillars: «De vegades penso que la nit de la independèn­cia, quan la gent estigui de celebració al carrer Princess Street d’Edimburg, tindrem Jim en un portal xisclant: ‘Ens estem independit­zant malament’». Doncs això. Perquè, al cap i a la fi, es tracta, valgui la redundànci­a, d’aprovar els comptes i governar comptant amb el que hi ha i no amb el que ens agradaria que hi hagués.

n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain