El Periódico - Català

«No té per què ser un descrèdit de la policia actual»

- ANTONI BATISTA Periodista.

Davant la pregunta ¿Què fer amb la comissaria de Via Laietana?, el periodista i escriptor Antoni Batista té la resposta més que preparada: director d’Anàlisi i Estratègia de Presidènci­a durant el tripartit presidit per Pasqual Maragall, va redactar una proposició no de llei per convertir l’edifici en un memorial de la lluita antifranqu­ista que Joan Tardà va defensar sense èxit al Congrés el 2005. I amb aquesta, un annex en què dissenyava com havia de ser el centre.

Així el descriu avui: «Als calabossos, al soterrani, mostrar-los recreats tal com eren al màxim possible. Cel·les visitables com a Sing-Sing, o la de Mandela, amb plaques que recordessi­n els presos que hi van passar. La planta intermèdia que acollia els arxius històrics de la policia, convertirl­a en un punt de consulta i d’exposició a través de plafons del seu contingut: fitxes, declaracio­ns, atestats... Només amb la documentac­ió que vaig recollir durant un any de feina, la que va recollir Enric Canals per al programa de TV-3 Activitats contra el règim, les filmacions per a aquest programa i per a Temps era temps, amb casos molt bèsties, ja tindria un volum notable. Els arxius sencers del cas dels 113, de l’Assemblea de Catalunya... I a dalt, als despatxos de la Brigada Social on es feien els hàbils interrogat­oris, recrearlos, amb elements com aquell armari ple d’instrument­s de tortura que ensenyaven per intimidar. Fins i tot podria tenir una magnífica banda sonora a través del repertori antirepres­siu de la Nova Cançó».

Batista, autor de llibres com La Brigada Social o Memòria de la resistènci­a antifranqu­ista, té clar que un projecte d’aquest tipus «només és viable amb el trasllat de la comissaria», que podria ser «a qualsevol altre lloc de la ciutat, mentre que la memòria és allà». «És una qüestió de voluntat política, de si el Ministeri de l’Interior i el Govern d’Espanya tenen voluntat de deixar

Via Laietana i manifestar el seu respecte per la gent que va lluitar contra la dictadura i per les llibertats, cosa que no ha de representa­r cap descrèdit per a la policia actual».

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain