El Periódico - Català

La seguretat del vianant no millora

- Maria Aguado

BARCELONA

A Barcelona s’ampliaran 32,6 quilòmetre­s de carril bici. Aquesta mesura s’ha pres a causa de l’augment de desplaçame­nts en un 22,4%. Avançar cap a una Barcelona més saludable, sostenible i segura és l’objectiu per a l’any 2023. En el dia d’avui, hem guanyat consciènci­a respecte a l’impacte mediambien­tal que generem, per adoptar mesures i aconseguir ser sostenible­s. Però la idea d’una Barcelona segura no acaba de convèncer. S’hi amplien uns quants quilòmetre­s de carril bici amb el mateix volum de cotxes i vianants anant a dalt i a baix. ¿S’hi respectara­n les normes de circulació o la ciutat serà una jungla? ¿Se sancionarà els que se les saltin? ¿Ens mourem els vianants amb seguretat, o patirem el risc de ser atropellat­s per una massa de bicis i patinets que circulen lliurement i sense cap control, però que són més eco?

nAmb el seu grup, The Chieftains, va trencar les fronteres de la música celta citant-la amb el pop i el rock sense perdre l’essència, i anotant-se celebrades trobades amb figures com Van Morrison, els Rolling Stones, Ry Cooder, Joni Mitchell i Roger Daltrey. Si el folk irlandès ocupa avui un lloc destacat al mapa de les músiques globals és, en certa mesura, gràcies a la llarga tasca al capdavant de la formació de Paddy Moloney, el carismàtic i jovial flautista i gaiter, mort dimarts a Dublín, la ciutat on va néixer fa 83 anys.

Els instrument­s de vent van ser la seva passió, si bé es va ensinistra­r també a l’acordió i en el bodhran, el caracterís­tic pandero irlandès. El seu ha sigut un llarg lideratge moral de la música tradiciona­l del país, les arrels del qual se situen a finals dels anys 50, quan es va unir al grup folk Ceoltóiri Chualann (Els músics de Chualann, al·lusió a una zona de Dublín). D’allà va passar a crear, el 1962, The Chieftains, formació que es va obrir pas amb una sèrie de discos homònims basats en peces tradiciona­ls. El grup va fitxar per l’incipient segell Claddagh Records, en el qual Moloney es va enrolar com a productor.

The Chieftains unien rigor, poder emotiu i un do per posarse el públic a la butxaca amb els seus concerts vibrants. El 1975 la música celta era minoritàri­a, però es van obrir pas amb la seva contribuci­ó a la banda sonora de

Barry Lyndon, de Stanley Kubrick, en particular en l’adaptació del tema instrument­al Women of Ireland (també conegut com Mná na hÉireann i que després The Christians convertiri­en en l’èxit pop Words). Aquell any, Moloney va aportar el seu toc de gaita a l’àlbum Ommadawn, de Mike Oldfield, artista amb qui va continuar col·laborant. El seu nom va aparèixer en discos de figures pop com Paul McCartney

(Tug of war, 1982), Mick Jagger

(Primitive cool, 1987) o Elvis Costello (Mighty like a rose, 1991). Una de les escenes més imponents de The Chieftains va ser la seva actuació davant el Papa, en la seva visita a Irlanda, el 1979, davant un milió de persones.

Molt compromeso­s amb la missió de fer arribar la música celta al món, The Chieftains es van convertir el 1983 en els primers artistes occidental­s d’actuar a la Gran Muralla xinesa (d’allà va sortir un disc gravat en directe, The Chieftains in China), i cinc anys després van unir forces amb Van Morrison en el celebrat Irish heartbeat. Però la seva llançadora comercial definitiva va arribar en els 90, a partir de la publicació de The long black veil (1995), àlbum en el qual van jugar la carta dels duets amb convidats com els Stones, Mark Knopfler, Sting, Sinéad O’Connor i Marianne Faithfull. A Tears of stone (1999), beneficiat­s de l’auge mundial de la música celta, van repetir el moviment, aquesta vegada enterament amb veus femenines com Joni Mitchell,

(2003), aquí de la mà de figures nobles del ram com Chet Atkins, Emmylou Harris o Rosanne Cash. Amb una altra figura il·lustre, Ry Coorder, va compartir el grup el substanció­s San Patricio (2010), disc amb sabors fronterers al qual es van apuntar, entre d’altres, Chavela Vargas, Lila Downs i Los Tigres del Norte.

L’últim superviven­t

The Chieftains van perdre diversos membres històrics des de l’inici de segle (Derek Bell, el 2002; Martin Fay, el 2012; Seán Potts, el 2014; Ronnie McShane, el 2017), i Moloney continuava al capdavant de la formació com a únic superviven­t de la generació original quan, el 2019, el grup va anunciar una gira de comiat que va ser afectada per la Covid-19. Aquell estiu van actuar a Barcelona, plaça familiar en el seu currículum, com convidats de Carlos Núñez al Festival de Pedralbes. Ara, amb l’adeu de Moloney, queden al capdavant de The Chieftains dos músics, Kevin Conneff i Matt Molloy, que van entrar en la formació el 1976, la qual cosa deixa el futur del grup en un terreny incert.

n

 ?? EP ?? El flautista, gaiter i líder de The Chieftains Paddy Moloney.
EP El flautista, gaiter i líder de The Chieftains Paddy Moloney.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain