El Periódico - Català

El Consorci de Serveis Socials va eludir justificar 100 milions

La nova gerència es va trobar que els exercicis del 2015 i el 2016 no estaven tancats ni havien sigut aprovats pel màxim organisme de direcció. No s’han trobat els expedients de contractac­ions anteriors al 2014, i per tant no es pot valorar l’abast de les

- ELISENDA COLELL J. G. ALBALAT Barcelona

Els comptes del Consorci de Serveis Socials de Barcelona s’aproven cada any pel Consell de Govern, òrgan en el qual està representa­da la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona. No obstant, no sempre ha sigut així. Els balanços econòmics dels anys 2015 i 2016, amb un pressupost de 50 milions cada un, no van ser aprovats pel consell de govern de l’entitat fins dos anys després, amb Joan Uribe de gerent, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts de l’ens d’atenció social. «Aquells anys encara no s’havien tancat», van indicar, una cosa totalment inhabitual. El 2015 i el 2016, el gerent era Josep Pera (CiU) i l’organisme estava presidit per les consellere­s Neus Munté i Dolors Bassa.

Aquesta situació es va produir l’any següent que la Sindicatur­a de Comptes revelés que el consorci havia tramitat la majoria de contractes de serveis sense publicitat, transparèn­cia ni concurrènc­ia pública per valor de 20 milions d’euros. L’any següent, el 2015, la Intervenci­ó General de la Generalita­t, òrgan fiscalitza­dor de l’Administra­ció autonòmica, va constar que es continuava incomplint la normativa de negociació de contractes, alhora que va descobrir el pagament de sobresous no justificat­s. Precisamen­t aquest any, els comptes no van passar pel màxim òrgan de direcció de l’entitat.

Sense auditories

Tampoc ho van fer en el 2016, any en què no consta cap auditoria de la Intervenci­ó General. El consorci únicament ha publicat aquesta setmana en la seva pàgina web, després de la trucada d’aquest diari, un informe privat on es detalla les activitats de l’entitat. No entra a valorar aspectes com les contractac­ions, ni els sobresous, que la Intervenci­ó General va tornar a treure de nou al seu informe del 2017. Precisamen­t en aquest últim dictamen s’expressen altres anomalies: «No es disposa de manuals de circuit de caixa en què es determini l’ús d’efectiu i el control» i «es va executar una despesa per import de 957,840 euros per a la qual no es disposava de crèdit».

Fonts de l’actual direcció del consorci afirmen, a més, que no existeixen els «expedients físics» de contractac­ions anteriors al 2014, per la qual cosa és impossible conèixer l’abast de la situació irregular des que es va crear, el 2006.

No totes les recomanaci­ons de la Sindicatur­a i la Intervenci­ó per reparar les irregulari­tats detectades s’han implementa­t en l’actualitat, segons exposa un informe sobre el seguiment de les mesures proposades del passat 7 de juny. Tot i que la situació ha millorat en els últims anys, aquesta anàlisi reflecteix que encara queda camí per recórrer. El sindicat

CGT, que ha analitzat els dictàmens, ha anunciat que presentarà una denúncia davant l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Els auditors de la Intervenci­ó afirmen que el consorci «ha donat compliment» a 25 de les 56 recomanaci­ons sobre les «incidèncie­s» establerte­s a l’informe del control financer del consorci de l’exercici del 2019. És a dir, la meitat de les mesures. «Queden pendents de resoldre la resta d’incidèncie­s, que segueixen el calendari previst», destaquen. Adverteixe­n que les correccion­s que segons l’entitat han sigut implementa­des i en les quals no s’ha aportat documentac­ió acreditati­va «seran objecte de comprovaci­ó en futurs controls» i que queda pendent «el rescabalam­ent de quantitats percebudes o justificad­es indegudame­nt». Fonts del consorci van assegurar que a partir del juny passat van remetre a la Intervenci­ó «evidències» de rectificac­ions ja consumades i que pròximamen­t se’n comunicara­n d’altres.

Entre els incomplime­nts assenyalat­s en aquest informe definitiu de la Intervenci­ó es troba des de l’aprovació d’instruccio­ns de control dels saldos de caixa (recomana fer arqueigs periòdics), fins a establir procedimen­ts de control intern per evitar pagaments abans del registre de l’obligació correspone­nt, passant per altres qüestions d’índole comptable i de les retribucio­ns dels empleats del consorci. Entre les millores, destaca un nou sistema informàtic per evitar fraccionam­ents de contractes menors o la dràstica reducció dels contractes de publicitat. Segons fonts del consorci, actualment només hi ha un contracte fet sense publicitat i està justificat degudament.

Borsa de treball

La contractac­ió del personal laboral i la selecció és un altre dels punts per millorar. Els expedients de contractac­ió d’empleats temporals no sempre inclouen la documentac­ió que estableix la normativa del Govern català, alhora que la Intervenci­ó recomana que la seva selecció es realitzi a través de la creació de borses de treball que compleixin amb els principis d’«igualtat, mèrit i capacitat i publicitat». La CGT, precisamen­t, denúncia que després de sol·licitar primer el sindicat i després el comitè d’empresa la documentac­ió administra­tiva dels cursos de promoció de la majoria dels caps de comandamen­t, l’entitat els va contestar «que no disposa de les valoracion­s concretes d’aquesta selecció». Fonts del consorci remarquen que s’està negociant el funcioname­nt d’aquesta borsa de treball.

Les auditories entre els anys 2014 i 2019 revelaven, a més, la contractac­ió irregular per a la gestió de serveis. Al seu informe sobre el seguiment de les recomanaci­ons, l’òrgan fiscalitza­dor de la Generalita­t insisteix en algunes correccion­s. D’aquesta manera, aconsella que el termini inicial de la licitació de contractes de serveis socials «s’ajustin a les necessitat­s reals de la prestació» i que també s’estableixi «un sistema d’acreditaci­ó i homologaci­ó» d’empreses. Però, a més, insta que en la composició de les meses de contractac­ió figuri un membre que ostenti el control pressupost­ari del consorci i que als expedients de pròrrogues de servei s’incloguin tots els documents legalment fixats (el consorci es compromet a fer-ho el 2022).

La Intervenci­ó General va lamentar la falta de control en els moviments

Els balanços del 2015 i el 2016 no es van aprovar fins dos anys després

 ?? Zowy Voeten ?? Centre d’acollida Els Llimoners, gestionat pel Consorci de Serveis Socials, a Barcelona.
Zowy Voeten Centre d’acollida Els Llimoners, gestionat pel Consorci de Serveis Socials, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain