El Periódico - Català

Despesa rècord per combatre la pobresa infantil a Espanya

La posada en marxa de la Garantia Europea suposarà una inversió de 779 milions fins al 2027. Espanya és el tercer país de la UE amb més nens vulnerable­s.

- PATRICIA MARTÍN Madrid

Espanya té el trist rècord de ser el tercer país de la Unió Europea (UE) amb més taxes de pobresa infantil, un 27,4%, només per darrere de Romania i Bulgària, una situació que no es correspon amb el pes de l’economia espanyola. Per això, la Comissió Europea ha elegit Espanya –i set països més– com a laboratori de proves per a la posada en marxa de l’anomenada Garantia Infantil Europea. Aquesta eina, aprovada el 14 de juny, està destinada a fomentar la igualtat d’oportunita­ts fins al punt que tots els nens europeus tinguin accés gratuït i/o efectiu als drets bàsics, i posar el focus en les situacions de pobresa o exclusió social i en els col·lectius infantils especialme­nt vulnerable­s.

La «posada de llarg» de la Garantia Infantil Europea, terminolog­ia utilitzada per Gustavo

Suárez, president de l’Unicef a Espanya, va tenir lloc ahir en unes jornades celebrades a Madrid on es va presentar el document de diagnòstic elaborat per l’organitzac­ió i experts de la Universita­t d’Alcalá de Henares i el CSIC. I en la clausura de l’acte, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va anunciar quina serà la inversió total: 779 milions d’euros, dels quals 527 correspone­n al Fons Social Europeu Plus i la resta, 252 milions, a l’aportació nacional, que es nodrirà de fons estatals, autonòmics i locals. Es tracta en els dos casos d’una inversió històrica i mai utilitzada fins ara en la lluita

contra la pobresa infantil.

Belarra va admetre que les xifres són «inacceptab­les», cosa que suposa «un dels fracassos més grans com a país». «Cada vegada que un nen o nena ha de ser un heroi per tirar endavant, significa que no se li han donat tots els recolzamen­ts. Els nens i nenes no han de ser valents, han de ser feliços», va remarcar. L’Executiu espanyol té fins al març per presentar a Brussel·les un pla nacional d’acció, que es basarà en les recomanaci­ons de l’Unicef i els experts, que se sustenten en el fet que les mesures han de ser transversa­ls i que cal coordinaci­ó en l’execució.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain