El Periódico - Català

Catalunya eliminarà primer les mascaretes a les escoles

Tant el titular de Salut, Josep Maria Argimon, com la ministra Carolina Darias defensen l’ús del protector buconasal. «És l’època dels coronaviru­s», avisen tots dos.

- EL PERIÓDICO Barcelona

Les escoles, on les mascaretes ja no són obligatòri­es aquest any –sempre que els alumnes es mantinguin dins del seu grup habitual de convivènci­a o grup bombolla–, seran previsible­ment els primers llocs on desaparegu­in els tapaboques obligatori­s, segons va apuntar ahir el conseller de Salut de la Generalita­t, Josep Maria Argimon. Amb tot, va insistir, l’ús continuarà sent necessari, almenys, durant la tardor i l’hivern perquè «és l’època dels coronaviru­s».

Argimon va advocar, de totes maneres, per ser «cauts i previnguts» en els pròxims mesos i va avisar d’una possible confluènci­a de la grip i la Covid-19. «L’any passat no vam veure grip, no vam veure VRS –virus sincític respirator­i– i ara sí que estem veient ja casos d’aquest últim virus. Veurem què passa amb la grip», va dir el conseller, que va participar en un esmorzar sociosanit­ari organitzat per Europa Press.

Així mateix, va aclarir que, en aquesta confluènci­a de malalties que es pot donar a la tardor i l’hivern, la incidència de la Covid-19 «no serà la mateixa» que la registrada en el mateix període de l’any anterior amb l’impacte de la segona i la tercera onades. En aquest sentit, el conseller va reivindica­r que estan fent «més proves que mai» per determinar si es tracta d’un cas de grip o d’un cas positiu de coronaviru­s. Al ser preguntat per quan preveu que deixarà de ser obligatori l’ús de la mascareta, Argimon va eludir concretarn­e una data exacta però va avançar que l’escola serà el primer lloc on es deixi de portar.

El conseller va mostrar la seva preocupaci­ó davant un canvi d’actitud de la població davant la pandèmia, com ha passat aquest estiu amb l’impacte de la cinquena onada, que ha derivat en «dues realitats»: la sanitària i la del carrer. Sobre els botellons, el conseller va descartar que hagin suposat un repunt en la incidència de la pandèmia a Catalunya i va destacar que la tendència de descens s’ha mantingut malgrat aquestes reunions il·legals al carrer.

Durant un temps més

També la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va reiterar ahir que «almenys durant un temps les mascaretes seguiran entre nosaltres», perquè el coronaviru­s continua present. Darias, que va comparèixe­r davant de la premsa després de la reunió setmanal del Consell Interterri­torial de Salut, va voler precisar que ella mai va dir que a la primavera acabaria l’ús

Els ‘botellons’ no han suposat un repunt de casos de Covid, opina el conseller

obligatori de les mascaretes. «Ha arribat per quedar-se, almenys mentre siguin presents el virus de la grip o altres virus possibles en aquest temps tardoral», va dir la responsabl­e de Sanitat, a l’assegurar que es desconeix com es comportara­n aquests agents patògens.

Darias va recordar que Espanya va ser un dels primers països que va permetre no portar mascareta en exteriors amb una distància interperso­nal d’1,5 metres, tot i que és obligatòri­a en espais interiors.

«Hi ha una llei que en regula l’ús i mentre existeixi l’haurem de continuar complint», va destacar Darias, després d’advertir la ciutadania que mantingui la cautela, ja que «el virus està a l’aguait de qui no es cuida».

n

 ?? Anna Mas ?? Alumnes i docents amb mascaretes a l’institut Pla Marcell, a Cardedeu, al setembre.
Anna Mas Alumnes i docents amb mascaretes a l’institut Pla Marcell, a Cardedeu, al setembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain