El Periódico - Català

Trobat un anticòs eficaç amb totes les variants de Covid

Bloqueja les proteïnes de pic, que donen al virus la seva caracterís­tica forma de corona, i amb això impedeix que infectin cèl·lules pulmonars.

- EL PERIÓDICO Barcelona

Científics de l’Hospital Universita­ri de Lausana i de l’Escola Politècnic­a Federal d’aquesta ciutat suïssa (EPFL) van anunciar ahir el descobrime­nt d’un anticòs monoclonal capaç de neutralitz­ar totes les variants de Covid-19, inclosa la delta.

La troballa científica, publicada a la revista especialit­zada Cell Reports, s’ha aconseguit aïllant limfòcits de pacients amb Covid19. L’anticòs és «un dels més potents fins ara identifica­ts contra el coronaviru­s SARS-CoV-2», ha destacat l’EPFL en un comunicat.

Segons ha explicat, l’anticòs bloqueja les proteïnes de pic (que donen al virus la caracterís­tica forma de ‘corona’) i amb això impedeix que infectin cèl·lules pulmonars, cosa que atura el procés de rèplica víric i permet al sistema immunològi­c del pacient eliminar el coronaviru­s del cos.

Els científics asseguren, a més, que el nou anticòs monoclonal és més durador, ja que ofereix protecció per uns sis mesos, davant les tres o quatre setmanes d’altres anticossos. «Això el converteix en un tractament

preventiu interessan­t per a individus no vacunats en risc, o per a persones vacunades que no han pogut produir una resposta immune», va assenyalar el comunicat.

Pacients immunocomp­romesos, receptors d’un òrgan trasplanta­t o pacients de determinat­s tipus de càncer podrien quedar protegits contra el coronaviru­s rebent dues o tres vegades a l’any injeccions de l’anticòs descobert, van vaticinar. Els assajos clínics d’un fàrmac basat en aquests anticossos començaran a finals del 2022.

Mentrestan­t, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha revelat que també està estudiant les dades d’eficàcia del molnupirav­ir, un tractament oral en pastilles contra la Covid

desenvolup­at per la farmacèuti­ca alemanya Merck, tot i que va anticipar que «podria ser una nova arma en la lluita contra la pandèmia».

«És un progrés interessan­t, tot i que encara hem de veure les dades completes», va assenyalar en roda de premsa dimarts el portaveu de l’OMS, Christian Lindmeier, després de conèixerse que Merck ha sol·licitat als organismes reguladors nordameric­ans que se n’aprovi l’ús d’emergència.

Aquestes pastilles podrien ser el primer tractament oral contra la Covid (més senzill d’utilitzar, per tant, que altres intravenos­os) i un dels primers pensats per a casos lleus de la malaltia, els que no requereixe­n en principi hospitalit­zació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain