El Periódico - Català

Una càmera de seguretat va delatar tres mossos narcotrafi­cants

Assumptes Interns va poder acreditar amb aquest vídeo com els policies investigat­s es van emportar cinc bosses de marihuana que uns companys de Trànsit havien trobat aquell matí.

- GUILLEM SÁNCHEZ Barcelona

Una càmera de seguretat instal·lada al pati de la comissaria de Santa Coloma de Farners va gravar el 2 de setembre del 2020 com el caporal Salva s’emportava cinc bosses de marihuana del magatzem on es diposita la droga intervingu­da a traficants. Va ser la prova definitiva que va precipitar la detenció per part de la Divisió d’Assumptes Interns (DAI) de Salva, Óscar i Kiko, tres agents dels Mossos d’Esquadra que tenien com a missió combatre el boom de marihuana, que també afecta la comarca de la Selva, sota la seva jurisdicci­ó, però que seran jutjats per fer, presumptam­ent, el contrari: traficar amb el cànnabis que els seus companys aconseguie­n treure als narcos.

Les cinc bosses de marihuana que va agafar el caporal Salva eren part d’una partida de 160 quilograms que, hores abans, una patrulla de Trànsit havia descobert a l’interior d’una furgoneta. El carregamen­t havia sigut traslladat a la comissaria de Santa Coloma i allà el mateix caporal Salva, juntament amb altres agents de la seva unitat, com Óscar, l’havien pesat i introduït en bosses policials de color blau per precintar-lo i guardar-lo al remolc d’un camió que fa de magatzem. És a dir, havien complert el seu deure com a responsabl­es de la Unitat d’Investigac­ió. No obstant, la videocàmer­a va recollir instants després una altra cosa: el caporal Salva i Óscar van tornar al pati, van obrir les comportes del remolc, en van treure cinc d’aquestes bosses precintade­s, les van carregar al cotxe particular i van marxar.

Agents de la DAI, que feia mig any que tenien posada la lupa sobre aquests tres mossos, van seguir aquell matí el cotxe d’Óscar amb les cinc bosses a bord. Això els va conduir fins al domicili de Kiko. Allà Salva i Óscar presumptam­ent van descarrega­r les bosses. Els policies de la DAI van veure minuts després Kiko sortir de casa per comprar una caixa de plàstic. A continuaci­ó, Kiko es va reunir amb Pitu, un traficant local situat a l’epicentre d’aquesta trama de corrupció policial. I, finalment, Kiko es va dirigir a l’abocador municipal per desfer-se en el sector dels plàstics d’una de les bosses policials de color blau que Salva havia agafat de la comissaria.

Quatre bosses arrugades

La DAI va recuperar aquesta bossa i al seu interior hi va descobrir les altres quatre bosses, arrugades. Eren buides, però mantenien les etiquetes amb què s’havia precintat la droga trobada pels agents de Trànsit. La fiscalia i el jutge van acordar llavors l’arrest de Salva, Óscar i Kiko. També el del traficant Pitu.

En el registre del domicili de Pitu, va aparèixer la caixa de plàstic que havia comprat Kiko. A la residència de Kiko, la DAI va trobar un joc de claus d’una propietat de Pitu on aquest ocultava una plantació indoor de cànnabis. La DAI sospita que Kiko cuidava aquesta plantació quan Pitu es trobava de viatge. Assumptes Interns va saber de l’existència d’aquest entramat de policies presumptam­ent corruptes gràcies a un altre traficant, Trichín, que al sortir de la presó, el gener del 2020, va delatar el grup de Salva. Trichín va explicar que havia treballat amb Salva temps enrere. Conservava un telèfon en què apareixien converses de WhatsApp que corroborav­en el vincle entre tots dos. La DAI va posar la informació en coneixemen­t de la Fiscalia de Girona, que, al seu torn, va contactar amb un jutjat d’instrucció de Santa Coloma de Farners per començar unes indagacion­s complexes. Es tractava de policies molt coneguts al municipi que, a més, sabien per la seva feina com la justícia persegueix els traficants i evitaven ser molt explícits al parlar per telèfon. Per això va resultar útil instal·lar micròfons als seus vehicles: es mostraven menys cauts en la intimitat de l’interior dels cotxes.

Més indicis

Amb el temps, la DAI va començar a acumular indicis en les converses que mantenien tots quatre. El 31 de juliol del 2020 en van aconseguir alguns d’importants. En una operació antidroga, el grup de Salva va trobar una caixa amb 3,5 quilograms de cabdells. Aquesta mercaderia, presumptam­ent, la van entregar al traficant Pitu. I hi ha una gravació d’àudio en què Pitu detalla quants diners s’emportaran Salva, Óscar i Quico per la revenda d’aquesta partida. És un àudio eloqüent que va fer que la DAI es plantegés donar per concloses les indagacion­s i procedir a la desarticul­ació del grup. No obstant, la fiscalia i el jutge van acordar dilatar-les una mica més i confiar que trobarien indicis més sòlids. Setmanes després, van obtenir la gravació del caporal Salva agafant marihuana de la comissaria.

La instrucció d’aquesta trama pels delictes de pertinença a grup criminal, tràfic de drogues i revelació de secrets està a punt de tancar-se. Falten algunes diligèncie­s, com citar a declarar la dona de Pitu o que la DAI acabi un informe econòmic sobre els diners que els policies van amassar a partir dels seus moviments bancaris i rastres de factures abonades en efectiu. Consta, per exemple, que Salva va pagar en metàl·lic la construcci­ó d’una piscina al seu domicili que va costar 40.000 euros.

Salva, Óscar, Quico i Pitu, que van entrar a la presó preventiva­ment després del seu arrest, es troben en llibertat provisiona­l. No han confessat. Tampoc han aclarit per què van agafar les marihuana el setembre del 2020.

nEl cos policial ultima un informe en què consta un pagament per a una piscina Els agents col·laboraven amb l’amo d’una propietat de cultiu ‘indoor’

 ?? ACN ?? Un dels tres agents arrestats (de blanc) és traslladat a declarar davant el jutjat de Santa Coloma de Farners, on s’instrueix el cas.
ACN Un dels tres agents arrestats (de blanc) és traslladat a declarar davant el jutjat de Santa Coloma de Farners, on s’instrueix el cas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain